Feltárták a nácik által elpusztított vilniusi Nagy Zsinagóga maradványait

300 évig imádkoztak zsidók a vilniusi Nagy Zsinagógában, amelyet a nácik felgyújtottak, majd a szovjet hatalom befejezte a pusztítást.

Izraeli, litván és amerikai régészek hat éven tartó munkájának eredményeként sikerült feltárni a nácik és a szovjetek által lerombolt vilniusi Nagy Zsinagóga maradványait, közölte az Izraeli Régiségügyi Hatóság. Az ásatások során előkerült többek között a zsinagóga tóraszekrénye és a bima, az az emelvény, amelyen a Tórát olvasták annak idején.

A 17. századi vilniusi zsinagóga és az azt körülvevő, Sulhojf néven ismert zsidó közösségi központ 300 évig működött a litván fővárosban. A nácik 1941-ben felgyújtották a zsinagógát, miközben elpusztították a város 80 ezer fős zsidó közösségét. Majd a szovjet halalom 1956-ban lerombolta, ami megmaradt belőle, és egy iskolát építettek a betemetett romok fölé. A bima az iskola padlója alól került elő.

Amikor a régészek megkezdték a feltárást, hogy megkeressék a tóraszekrényt és a bimát, ahonnan zsidók nemzedékei 300 egymást követő éven át olvasták a tóratekercset, világossá vált a számukra, hogy a zsinagóga központi része a szovjet pusztítás következtében nagymértékben megsemmisült. Így is sikerült megtalálni a bimára felvezető lépcsők nyomait, amelyek jól látszanak a zsinagógáról készült korabeli felvételeken, illetve feltárták a napsugarakra emlékeztető mintázatú padlót, amely létezéséről addig a régészek sem tudtak.

Fotó: Izraeli Régiségügyi Hatóság

Ezen kívül befejeződött a bima teljes feltárása, és a Nagy Zsinagóga tetejét tartó négy hatalmas oszlop egyikének teljes maradványa is előkerült. Tegnap pedig a régészek a tóraszekrény előtt rábukkantak egy ezüstből készült jádra, egy kéz formájú mutatópálcára, amelyet a Tóra olvasása közben használnak, hogy a felolvasó tudja pontosan hol jár a szövegben.

A Sulhojf sokáig a litván zsidó közösség központja volt. 12 zsinagóga és imaház tartozott hozzá, továbbá mikve (rituális fürdő), a közösségi tanács épülete, kóser húsboltok, a litván talmudista Mattitjahu Sztrasunról elnevezett híres könyvtár, illetve a Vilnai Gáon, Elija ben Slomó Zalman rabbi szemináriuma és még sok más épület. (Ynet, Times of Israel)

Héber feliratos érméket bocsátottak ki Litvániában a híres vilniusi rabbi tiszteletére – Kibic Magazin

A 10 eurós érméket a Vilna Gaon néven ismert rabbi születésének 300. évfordulója alkalmából adta ki a Litván Nemzeti Bank. Különleges limitált darabszámú érmét bocsátott ki a múlt héten a Litván Nemzeti Bank, a híres vilniusi rabbi, Elija ben Sl o m ó Zalman, ismertebb nevén a Vilna Gaon tiszteletére.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp