Naftali Bennett miniszterelnöksége idején Izrael nem fog palesztin területeket annektálni

Az izraeli kormányfő kijelentette: Jeruzsálem csakis Izrael fővárosa lesz.

Miniszterelnöksége idején Izrael nem annektál palesztin területeket Ciszjordániában és nem engedi ott a Palesztin Állam megalakítását sem – jelentette ki Naftali Bennett izraeli kormányfő a The New York Times című amerikai újságnak Joe Biden amerikai elnökkel tervezett első kormányfői találkozója előtt.

Naftali Bennett (Fotó: Wikimedia Commons)

Bennett az amerikai lapnak elmondta, hogy kormánykoalíciójának bal és jobboldali, valamint centrista pártokból álló összetétele azt jelenti, hogy jelenleg egyik irányba sem lehetségesek drasztikus diplomáciai lépések.

„Minden izraeli miniszterelnöke vagyok, és a közös nevezőt keresem, miként tudunk arra összpontosítani, amelyben mindannyian egyetértünk”

– hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

Bennett közölte, hogy tovább folytatja a Ciszjordániában található izraeli telepek építését azok „természetes növekedésének” megfelelően. Ez az izraeli közbeszédben annak biztosítását jelenti, hogy a már ott élők gyermekei is lakáshoz juthassanak szüleik közelében.

Az interjú egyetlen éles hangú kijelentése a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerint az volt, hogy Jeruzsálem csakis Izrael fővárosa lesz. Ez az álláspont szemben áll a palesztinok követelésével, ugyanis ők is ragaszkodnak Jeruzsálemhez jövendő államuk fővárosaként.

Donald Trump, előző amerikai elnök ennél mérsékeltebb álláspontot képviselt, amikor nem zárta ki, hogy Jeruzsálem egyik, a Palesztin területeket Izraeltől elválasztó fal túloldalán található elővárosa, Abu Disz legyen a majdani Palesztina fővárosa, ahol a kilencvenes években már fel is építették a palesztin parlament azóta is üresen álló épületét.

„Jeruzsálem Izrael fővárosa”

– szögezte le most Bennett. „Más népeknek nem fővárosa” – tette hozzá.

Hogyan lehet az osztatlan Jeruzsálem két állam fővárosa? – Kibic Magazin

Donald Trump tegnapi bejelentése szerint Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, a jövőben létrejövő palesztin állam fővárosa pedig Kelet-Jeruzsálemben lenne. Vagyis mégsem pontosan így. Tegnap Donald Trump nyilvánosságra hozta az „évszázad egyezségének” elnevezett béketervét, amivel egyszer és mindenkorra véget vetne az izraeli-palesztin konfliktusnak.

Bennett, elődjéhez, Benjamin Netanjahuhoz hasonlóan, ellenzi Biden törekvéseit az Iránnal kötendő újabb atomalkura, miután Trump 2018-ban kilépett a 2015-ben megszületett korábbi megállapodásból. Az izraeli kormányfő azonban kiemelte, hogy “feszültség fokozása nélkül” fejti ki majd a véleményét Bidennek ebben a kérdésben.

„Az észszerűen gondolkodó arab országokkal közösen térségbeli koalíciót kell építenünk, amely elhárítja és gátolja Irán terjeszkedését és uralomvágyát”

– fogalmazott Bennett a The New York Timesnak.

Netanjahu előzőleg nyíltan szembeszegült a még Donald Trump megválasztása előtt az Egyesült Államokat irányító Barack Obama amerikai elnök kormányával, amely többhatalmi megállapodást kötött Iránnal. Netanjahu akkor, a republikánusok meghívására beszédet mondott az amerikai kongresszusban Obama iráni politikája ellen, s ezzel magára haragította az amerikai Demokrata Párt egy részét is. Mostani interjújában Bennett leszögezte, hogy kerülni fogja az efféle konfliktusokat.

„Új módszereket kell találni a problémák kezelésére, nagyon realistának és pragmatikusnak kell lenni, és észszerűen kell viselkedni a barátokkal” – hangsúlyozta Naftali Bennett a Joe Biden amerikai elnökkel tervezett találkozója előtt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp