Arab izraeli úszó nyert aranyat a tokiói paralimpián

A 34 éves férfi az első arab izraeli, aki megnyerte a 100 méteres hátúszás döntőjét a paralimpián. Eközben megszületett az első magyar érem is.
Iyad Shalabi arab izraeli úszó megdöbbentette a világot, és aranyérmet szerzett a 2020 -as tokiói paralimpiai játékokon szerdán.
Shalabi győzött a 100 méteres hátúszás döntőjében, így ő lett az első arab izraeli, aki ezt a versenyszámot megnyerte a paralimpia történetében.

A 34 éves Shalabi egy észak -izraeli arab városban, Shfar’amban nőtt fel, és muszlim családból származik. Születésétől kezdve süketnéma, és egy 13 éves korában bekövetkezett baleset miatt lebénult.

Iyad Shalabi

Az S1 – a legnehezebbnek tartott – fogyatékossági úszás besorolásában versenyez, és korábban többször győzött a kevésbé súlyos fogyatékosságú úszók ellen. 2018-ban érte el első nagy nemzetközi eredményét, bronzérmet nyert a dublini Európa-bajnokságon a 150 méteres vegyes döntőben, megdöntve a világrekordot.

Megvan az első magyar érem is

Eközben Konkoly Zsófia ezüstérmet szerzett 400 méteres gyorsúszásban a tokiói paralimpián szerdán.

Az S9-es kategória idei Európa-bajnoka délelőtt megnyerte az előfutamát, a legjobb idővel jutott az esti döntőbe, amelyben remekül versenyzett, fokozatosan jött fel, de a győztes ausztrál Lakeisha Pattersont nem tudta utolérni, nyolc századmásodperccel riválisa mögé szorult.

A 19 éves pécsi úszó – akinek nem fejlődött ki rendesen a jobb karja – a magyar küldöttség első érmét nyerte Tokióban.

Konkoly Zsófia
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp