Izrael biztonságát is veszélyezteti az afgán helyzet

A tálibok számára, akárcsak az általuk korábban befogadott al-Kaida terrorszervezet számára Izrael az első számú ellenség, még Amerika mögött is “a cionisták” hatalmát, befolyását sejtik. Az al-Kaida hónapok óta fokozza antiszemita, Izrael-gyűlölő propagandáját.
Izraelben nagy aggodalommal figyelik, hogy néhány napja Afganisztán egésze lényegében puskalövés nélkül került a legszélsőségesebb iszlamista mozgalom kezébe. Attól tartanak, hogy ismét teret nyer az országban az utóbbi időben megint hangját hallató al-Kaida, a szeptember 11-i terrortámadásokért is felelős szunnita terrorszervezet.

Mose Jálon volt védelmi miniszter egyértelműen kijelentette: Afganisztán tálib kontrollja befolyásolni fogja Izrael biztonsági helyzetét. Az Afganisztán és Izrael közti nagy távolság ellenére az amerikai kivonulás kihatással lesz Amerika közel-keleti pozíciójára és Izrael biztonságára – állította.

Jeruzsálemi védelmi források a Breaking Defense katonapolitikai lapnak elmondták: a tálibok és az al-Kaida úgy érzik, Amerika legyőzése után “szélesre tárul a kapu” arra, hogy az ország területéről indítsanak terrortámadásokat amerikai és izraeli célpontok ellen, írja az euronews.

Egy védelmi szakértő “rossz jelnek” nevezte, hogy Amerika “elfut”, és ráhagyja az országot a terrorcsoportok kegyetlenkedéseire. “Ez komoly hatással lesz néhány országra.” Izraelt északról az Irán által finanszírozott Hezbollah, nyugat felől pedig a Gázát uraló Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek fenyegetik folyamatosan.

Amos Yadlin nyugalmazott tábornok, az izraeli katonai hírszerzés volt vezetője szerint nagyon aggasztóak lehetnek az amerikai távozás következményei. “A régió olyan országai, mint Egyiptom, Szaúd-Arábia és Bahrein, amelyek Amerika szövetségeseinek tekintették magukat, most megértették, hogy katonai válság esetén nem számíthatnak az USA-ra.” Könnyen lehet tehát, hogy az oroszokkal vagy a kínaiakkal kötnek szorosabb együttműködést.

Rágalmazásellenes Liga szerint az al-Kaida évtizedek óta arra használja fel az izraeli-palesztin konfliktust, hogy támogatást szerezzen magának, és zászlaja alatt egyesítse a különböző iszlamista mozgalmakat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp