A világűrbe megy a zsidó történelem egyik fontos szimbóluma

Egy Bar Kohba korából származó pénzérmét vinne magával a világűrbe Izrael második asztronautája.

A közel 1900 éves pénzérme nemrég került elő a Júdeai-sivatagban lévő Horror-barlangjában. Az antik érmén Bar Kohba zsidó szabadságharcosnak, a római megszállók elleni felkelés (i.sz. 132-136) vezetőjének a neve szerepel. Emellett mindkét oldalán a korszak zsidó szimbólumai, köztük pálmafa és szőlőlevél látható.

Az érmét Eytan Stibbe izraeli üzletember és volt vadászpilóta fogja magával vinni a világűrbe, írja a Kisalföld. Stibbe egyike annak a négy férfinak, aki űrturistaként juthat fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére 2022-ben az Ax-1 misszióban, amelyet az Axiom Space vállalkozás, a NASA és a SpaceX közösen szervez.

Stibbe csütörtökön kapta ajándékba az érmét az Izraeli Régészeti Hivatal holt-tengeri tekercsekkel foglalkozó laboratóriumában tett látogatásakor.

„Magammal viszek az űrbe egy kis táskát, benne olyan tárgyakkal, amelyek különleges jelentőséggel bírnak számomra. Egyértelmű volt, hogy ezek egyike a zsidó történelem egy szimbóluma lesz”

– mondta Stibbe, aki Ilan Ramon után a második izraeliként fog eljutni az űrbe.

Zsidó szimbólumok és kegytárgyak már a múltban többször is eljutottak a világűrbe. Ramon, illetve korábban Jeffrey Hoffman egy kis méretű tóratekercset vitt magával. Az amerikai Hoffman többször járt a világűrben, az egyik útja pont hanuka idejére esett, ezért hanukkiát, a hagyományos gyertyatartót és egy hanukai pörgetős játékot, trenderlit is elcsomagolt az útra. Legutóbb pedig Jessica Meir villantott menórákkal és Dávid-csillagokkal díszített zoknit a Nemzetközi Űrállomáson.

Bélyeggel emlékeznek az első Tóráról, amely a világűrbe jutott – Kibic Magazin

Egy új izraeli bélyeg az első űrbe juttatott tóratekercsre és az abból felolvasó űrhajósra is emlékezik. A bélyeg bevételéből a Tóráról készülő dokumentumfilmet támogatnák. Jeffrey Hoffman lett 1985-ben az első amerikai zsidó férfi űrhajós. Hoffman több küldetést is teljesített a világűrben, és minden alkalommal magával vitt valamilyen hagyományos zsidó tárgyat: egy mezuzát, egy trenderlit vagy egy menorát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp