Izraelben eltörlik a meleg férfiak véradására vonatkozó korlátozásokat

„Nincs különbség egyik vér és a másik között” – jelentette ki a döntéssel kapcsolatban az izraeli egészségügyi miniszter.

Ma férfiak Izraelben csak úgy adhatnak vért, ha előtte kijelentik, hogy nem létesítettek szexuális kapcsolatot azonos nemű partnerrel az elmúlt 12 hónapban. A tiltás a tartós kapcsolatban élő melegekre ugyanúgy vonatkozik, mint az alkalmi partnerekre. Ilyen kritérium a nők és a heteroszexuális férfiak esetében nincs, ők bármikor adhatnak vért, ha a többi feltételnek megfelelnek.

Nitzan Horovitz (Fotó: Wikimedia Commons)

Az izraeli egészségügyi minisztérium a múlt héten bejelentette, hogy október elsejétől megszünteti a több mint 30 éve a HIV terjedése miatt bevezetett korlátozásokat. A közlemény szerint a továbbiakban Izraelben csak az adhat majd vért, aki nyilatkozik arról, hogy az elmúlt három hónapban nem létesített úgynevezett magas kockázatú szexuális kapcsolatot új partnerrel vagy partnerekkel, tekintet nélkül a véradó nemére és szexuális irányultságára.

„Nincs különbség egyik vér és a másik között”

– jelentette ki a döntéssel kapcsolatban Nitzan Horovitz izraeli egészségügyi miniszter. „A melegekkel szembeni diszkrimináció a véradás terén ezzel véget ért” – tette hozzá.

Az 1980-as években, az első AIDS-es esetek megjelenését követően teljesen megtiltották a meleg férfiak számára a véradást, mivel ebben a csoportban a betegséget okozó vírus magasabb arányban terjedt a lakosság egészéhez képest. Mivel azonban a HIV-fertőzések általános aránya, beleértve a melegek közösségét is csökkent az elmúlt évtizedekben, 2013-ban megváltozott a szabályozás, és a meleg férfiak már adhattak vért abban az esetben, ha nem létesítettek egy éven belül szexuális kapcsolatot azonos nemű partnerrel. Az AIDS gyógyszeres kezelésének köszönhetően a HIV-fertőzések száma 2019-től meredeken csökkenni kezdett. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp