Példamutató zsidó nők, akik a hátrányok ellenére is keményen megállták a helyüket

Fiatal lányok, akikben egy volt a közös: a tanulás szeretete és a továbbtanulás vágya. Azonban a numerus clausus alapvetően befolyásolta az életüket, a lehetőségeiket. Kiállítás az 1920-as években született generáció sorsáról a 2B Galériában augusztus 26-tól.

A numerus clausus Európa első zsidóellenes törvénye volt 1920-ban. A törvény megszüntette az addigi magyarországi gyakorlatot, amely minden érettségi bizonyítvánnyal rendelkező diák számára biztosította a beiratkozás jogát. Ezen kívül egy tollvonással megszüntette a zsidók 1867-es emancipációját – felekezet helyett nemzetiségnek minősítette a zsidókat, és az egyetemi hallgatók közötti arányukat a magyarországi zsidó vallású lakosok szerinti 6%-ra korlátozta. A törvény alkalmazásával megbízott túlbuzgó egyetemi vezetők pedig a baloldali és zsidó felvételizők mellett a nőket is eltanácsolták a legtöbb budapesti egyetemről egészen az 1920-as évek végéig.

A kiállítás képein szereplő fiatal lányok születésük helye és ideje, gazdasági és társadalmi helyzetük, családi és kulturális hátterük, lakóhelyük, felekezetük, apjuk foglalkozása, saját eredeti szakmájuk, későbbi pályájuk szerint nagyon sokfélék. Ami közös bennük, az a tanulás szeretete és a továbbtanulás vágya volt – és az, hogy mindannyiuk életét alapvetően befolyásolta, lehetőségeiket, választásaikat nagymértékben meghatározta, korlátozta a numerus clausus törvény. Kiállításunk ennek az 1900 és 1925 között született generációnak a sorsát, életútját és kivételes teljesítményeit igyekszik megidézni, feleleveníteni, az ő emlékük előtt tisztelegni.

megnyitó 2021. augusztus 26-án, csütörtökön délután 17 órakor

megnyitja: Kovács Éva (Wiesenthal Intézet)

közreműködik: Török András (Fortepan) és Bán Zsófia

író kurátor: Szapor Judit és Karádi Éva

design: Szentesi Csaba és Csanádi Judit

videó: Kiss Gabriella, Jávor István és Szaller Károly

A kiállítás Szapor Juditnak a Social Sciences and Humanities Research Council of Canada által támogatott „Antiszemitizmus a felsőoktatásban, nőemancipáció és zsidó asszimiláció” című kutatásához kapcsolódik.

A NUMERUS CLAUSUS ÉS A LÁNYOK – THE NUMERUS CLAUSUS VS. WOMEN | 2B Galéria

Az 1920. évi XXV. törvénycikk „a tudományegyetemekre, a műegyetemre, a budapesti egyetemi közgazdaságtudományi karra és a jogakadémiákra való beiratkozás szabályozásáról” neutrálisnak tűnő címe ellenére az I. világháborút követő korszak első zsidóellenes törvénye volt Európában. Megszüntette az addigi magyarországi gyakorlatot, amely minden érettségi bizonyítvánnyal rendelkező diák számára biztosította a beiratkozásjogát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp