Tizennégy éves lány mentené meg az elfeledett balatoni zsidó temetőt

A karantén alatt fedezte fel a zsidó temetőt, és azóta is kutatja a történetét, illetve elérte, hogy a temető rendbetétele is elkezdődjön.

Emma egy budapesti tinédzser, aki mielőtt tavaly kitört volna a világjárvány, sok hatodikoshoz hasonlóan sűrűn betáblázott hétköznapokat élt. Általában 7-8 órája volt a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolában, délutánonként házit írt, táncórákra járt, és rendszeresen találkozott a barátaival. Aztán amikor a koronavírus miatt először bezárták az iskolákat is, a családja a fővárosból egy balatonfőkajári nyaralóba költözött, és úgy érezte, kicsit lelassult számára az élet.

A karanténidőszakban sokat sétáltak környéken a családjával, a temetőt pedig Balatonfőkajárt jól ismerő családi barátokkal látogatták meg először, előtte a szülei sem tudtak róla.

Emma azt mondja a telex.hu-nak, hogy innen indult minden. Elkezdett megismerkedni az egykori balatonfőkajári zsidó közösség történetével, és ha talál valamit, mindig egyre többet szeretne tudni.

Emmára nagy hatással volt, amikor tavaly először járt a Főkajártól alig negyedórányira található berhidai zsidó temetőben is, és látta, hogy az milyen szépen fel lett nemrég újítva. Többek között ez inspirálta arra, hogy ne csak a temető történetével, hanem annak állapotával is elkezdjen foglalkozni és támogatást keressen a temető rendbetételéhez. Egy helyi zsidó özvegye támogatásával és a siófoki hitközség, valamint a Mazsihisz segítségével az elmozdult, kidőlt sírköveket visszaegyenesítették, a temetőt körbekerítették, és ki is gyomlálták egyszer.

Home

The Jewish cemetery of Balatonfokajár has about 60 graves. It was working from the 1830, and the newest graves are from the early 1930’s. when we found it 90 years later it was not in a good condition. Since then we have organized that the vegetation got pruned, but we still have a long way…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp