Kutatás: a muszlim bevándorlók aránytalanul felerősítik az antiszemitizmust Európában

Növeli az összlakosságon belüli antiszemiták arányát, ha olyan országból vándorolnak be, ahol nagy az antiszemitizmus– állítja egy friss kutatás alapján egy bécsi politológus.

Az európai antiszemita muszlimok aránytalanul nagy veszélyt jelentenek a zsidókra, nemcsak a muszlim lakosság arányához képest, hanem abszolút számokban is”, nyilatkozta Nina Scholz osztrák iszlamizmus- és antiszemitizmus-szakértő. A kutató hozzátette, ezen felül a hagyományos európai antiszemitizmusnál is magas értékeket mértek.

Egy 2018-as EU-s felmérése szerint például az antiszemita támadások áldozatainak 30%-a azt állította, hogy az elkövetők “szélsőséges muszlim orientációjú” személyek voltak. Az esetek 21 százalékában az elkövetőket a baloldalhoz, 13 százalékában a jobboldalhoz sorolták.

A kutatást 12 országban végezték el, írja a Tett és Védelem Alapítvány.

“Az antiszemitizmus nem olyan jelenség, amely kizárólag a lakosság jobbszélén található. A szélsőjobboldali, a szélsőbaloldali és az iszlamista ideológiák osztoznak az antiszemita eszméken” – közölte Nina Scholz. Az osztrák zsidó hitközségnek tavaly jelentett incidensek közül például 229 jobboldali, 87 baloldali szélsőségeseknek volt tulajdonítható. 74 elkövető volt muszlim származású, de ők követték el a tettleges támadások csaknem felét.

A 2018-as EU-s tanulmányban az ausztriai súlyos antiszemita incidensek zsidó szemtanúinak 35 százaléka, Németországban pedig 41 százaléka állította, hogy a támadás szélsőséges muszlim hátterű. Ez azért is fontos adat, mert Ausztriában a muszlimok a lakosságnak mindössze nyolc százalékát teszik ki, Németországban pedig 5,7 százalékát.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a muszlimok körében aránytalanul magas az antiszemitizmus aránya. A szociáldemokratákhoz (SPÖ) közel álló IFES Intézet felmérése szerint száz török és arab ember 63, illetve 64 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy “a zsidók uralják a nemzetközi üzleti világot”. Az osztrák válaszadókat is beleszámítva ez az arány még mindig 39 százalékos volt.

Sok muszlim antiszemita attitűdjét azzal magyarázzák, hogy olyan iszlám országokból származnak, amelyek az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) globális antiszemitizmus-indexének élén állnak.

Mint arról még márciusban beszámoltunk, az osztrák kormány által finanszírozott felmérés eredményei szignifikánsan nagyobb antiszemitizmust mutattak, mint az ADL korábbi kutatása: a megkérdezettek 31 százaléka értett egyet olyan állításokkal, amelyek a közvélemény-kutatás szerzői szerint a zsidóellenes elfogultság példái.

A májusi “anticionista” tüntetésekről az Ausztriai Zsidó Hitközségek Szövetségének főtitkára elmondta: “A kifejezetten Izrael-ellenes és palesztinpárti tüntetésekennemcsak frissen érkezett migránsok vesznek részt, hanem olyanok is, akik második, harmadik vagy negyedik nemzedék óta Ausztriában élnek.”

Kapcsolódó cikkünk:

A világ tíz legantiszemitább országa – Kibic Magazin

A Rágalmazás-ellenes Szövetség (Anti-Defamation League) az egész világra kiterjedő összehasonlító vizsgálatot végzett az antiszemitizmussal kapcsolatban. Az ADL szerint 1 milliárd ember vall antiszemita nézeteket világszerte, de a tanulmány kiemeli azt is, hogy a világ különböző tájain élő emberek fele nem is hallott a holokausztról, illetve azt gondolja, hogy az nem történt meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp