Lengyelország is visszahívta izraeli nagykövetét

Ezen kívül elhalasztják az e hétre tervezett lengyel-izraeli találkozót, válaszul arra, hogy Izrael bírálta a közigazgatási eljárásokról szóló lengyel törvény módosítását, és csökkentette a kétoldalú kapcsolatok szintjét.

A lengyel diplomáciai válaszlépést azzal is indokolták, hogy Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, valamint a kormány más tagjai “elfogadhatatlan” módon nyilatkoztak Lengyelországról.

A diplomáciai viszály tárgyává vált, szombat este Andrzej Duda elnök által aláírt törvényről Lapid korábban a Twitteren azt írta: Lengyelország “nem először hagyott jóvá antiszemita és erkölcstelen törvényt”.

Rég elmúlt az az idő, amikor “a lengyelek következmények nélkül bántották a zsidókat” – tette hozzá.

Morawiecki vasárnap “minden becsületes ember számára felháborítónak” nevezte Lapid szavait.

Izrael és az Egyesült Államok álláspontja szerint a jogszabály csorbítja a holokauszt túlélőinek jogait.

A lengyel alkotmánybíróság 2015-ös döntését megvalósító, a varsói parlamentben szinte egyhangúlag megszavazott törvény értelmében Lengyelországban nem lehet felülvizsgálni az elkobozott ingatlanok visszaszolgáltatásával kapcsolatosan harminc évnél régebben meghozott közigazgatási döntéseket.

Varsó ezzel véget vetne azoknak az utóbbi években gyakori visszaéléseknek, hogy az egyszerűsített közigazgatási eljárásokban ingatlanközvetítők hamisított dokumentumok alapján, fiktív tulajdonosok vagy örökösök nevében “nyerték vissza” a második világháború előtti ingatlanokat.

Lengyelországban polgári peres eljárásokban továbbra is időhatár nélkül lehetséges a kárpótlás az igazságtalanul elkobozott vagyonért.

 

Kapcsolódó anyagunk:

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének vezetőjét – Kibic Magazin

A döntésre az elkobzott lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását akadályozó törvény miatt került sor, amely Jaír Lapid szerint antiszemita és erkölcstelen. Jaír Lapid külügyminiszter antiszemitának és erkölcstelennek nevezte Twitter-fiókjának szombat esti bejegyzésében az új lengyel törvényt, amely a második világháború előtti lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását nehezíti.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp