97 éves korában meghalt a varsói gettófelkelés utolsó ismert túlélője

Leon Kopelman harcolt a varsói gettófelkelésben, majd a lengyel ellenállásban, végül kivándorolt Izraelbe, ahol az 1948-as függetlenségi háborúban is fegyvert fogott. Később nagy családot alapított. Ezt tartotta a nácik felett aratott legnagyobb győzelmének.

Leon Kopelman 1924-ben született Lengyelországban. Amikor a nácik elfoglalták az országot és létrehozták a varsói gettót, családját egy szabadtéri börtönben lévő kis cellájába költöztették.

Kopelman itt csatlakozott a földalatti zsidó hadsereghez, amely próbálta megakadályozni, hogy a zsidókat megsemmisítő táborokba deportálják. A Zydowska Organizacja Bojowa, vagyis a ZOB 1942 nyarán alakult, a Yad Vashem szerint abban a két hónapban, amikor deportálási hullám indult a treblinkai haláltáborba, írja az Algemeiner.

Leon Kopelman

„A varsói gettóban harcoltam attól a pillanattól, hogy a németek elkezdték a zsidókat megsemmisíteni. 1942-ben 18 éves voltam, az akkor 40 éves anyámat is elvitték Treblinkába. Amikor az egyik nap hazaértem a munkából, amelyet a németeknek végeztem, anyám már nem volt sehol” – mondta Kopelman a Ynet Newsnak 2018 -ban.

Csatlakozott a zsidók második világháború alatti legnagyobb lázadásához, német katonákat ölt meg a gettóban az 1943 áprilisi végső összecsapás előtti csatákban.

Zsidók a varsói gettóban

Kopelmant elfogták a nácik. Az mentette meg az életét, hogy hazudott a szakmájáról. Ahelyett, hogy a többi harcoshoz hasonlóan Treblinkába deportálták volna, autószerelőnek küldték egy varsói műhelybe.

A lengyel ellenállók 1944 szeptemberében kiszabadították, és csatlakozott hozzájuk.

Kopelman végül hamis személyazonosító okmányokkal ért el Olaszországba, majd felszállt egy Izraelbe tartó illegális hajóra, ahol újra találkozott húgával és apjával. Később csatlakozott az izraeli védelmi erőkhöz és harcolt az 1948-as függetlenségi háborúban.

Ezután találkozott feleségével, és nagy családot alapított, ami szerinte a legnagyobb győzelme volt a nácik felett.

Felesége, Hava, akivel közel 70 éve volt házas, néhány hónapja meghalt. Három gyermeket, kilenc unokát és három dédunokát hagynak maguk után.

Leon Kopelman

Eredetileg azt hitték, hogy Simcha Rotem volt a varsói gettófelkelés az utolsó túlélő harcosa, de később Kopelman is jelezte, hogy ő is részt vett a varsói ellenállásban. Rotem 2018 -ban halt meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp