Magyar származású holokauszt túlélő 200 millió forintot adományozott egy skót egyetemnek

A győri születésű Judith Rosenberg Skócia utolsó holokauszt túlélője volt. Idén januárban halt meg 98 évesen.
Judith Rosenberg 98 éves korában hunyt el, 1946 óta Glasgow-ban élt férjével, Harolddal, akivel a második világháború végén ismerkedett meg. Rosenberg végrendeletében 500 000 fontot, azaz több mint 200 millió forintot ajándékozott a Strathclyde Egyetemnek kvantumtechnológiai kutatásokra.

Judith Rosenberg

Judit Rosenberg 1922. szeptember 3 -án született Győrben, Budapestre járt egyetemre, de amikor elszaporodtak a zsidók elleni antiszemita támadások, hazatért, és órásnak tanult.

1944 áprilisában családjával együtt deportálták, és májusban Auschwitzba vitték. Az út során nagymamája meghalt, és a koncentrációs táborba érve elválasztották apjától. Soha többé nem látta, de az utolsó szavai megmentették az életét. Azt mondta neki, hogy mindig a nehezebb munkát válassza, ha lehetősége nyílik rá.

A nő követte az apja tanácsát, és szeptemberben kiválasztották, hogy egy lippstadti lőszergyárban dolgozzon. Itt az óragyártásban és a fizikában szerzett tudása segítette abban, hogy extra adagokat szerezzen, amelyeket megosztott az anyjával és a nővérével.
Apja korábban ahhoz is ragaszkodott, hogy otthon németül beszéljenek, és biztosította, hogy idősebb lánya megtanuljon angolul és franciául is. Mindez megváltoztatta az életét.

1945 áprilisában édesanyjával és nővérével együtt amerikai katonák szabadították fel, majd a brit hadsereg tolmácsa lett.

A brit katonai parancsnokságon délutáni tea közben találkozott jövendőbeli férjével, Harold Rosenberg hadnaggyal, Glasgow-i skót tüzértiszttel. 1946-ban házasodtak össze a németországi Warburgban, és Glasgow -ban telepedtek le. A pár majdnem 60 évig élt boldog házasságban. Harold 2005-ben halt meg, Judith 2021 januárjában.

Egyetlen vérrokona, unokahúga, Marosi Erika Magyarországon él, írja a glasgowtimes.co.uk.

Paul McKenna professzor, a Strathclyde Egyetem Fizika Tanszékének vezetője elmondta: „Judith Rosenberg adománya rendkívül nagylelkű, és segít nekünk a kvantumtechnológiai kutatás előmozdításában, és abban, hogy a terület vezető tudásközpontjává váljunk nemzetközi viszonylatban is.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp