Ismét az ellehetetlenülés határára került Iványi Gáborék egyháza

A kormány támogatása híján évről-évre egyre nehezebb helyzetbe kerül, miközben állami feladatokat is ellát, és intézményeiben főként szociálisan rászoruló családoknak nyújtanak segítséget.

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) a kormány támogatása híján évről-évre egyre nehezebb helyzetbe kerül, miközben állami feladatokat is ellát, és intézményeiben főként szociálisan rászoruló családoknak nyújtanak segítséget, akár oktatásról, akár más ellátásról van szó. Tavaly augusztusban a normatíván felül járó támogatás felét, az idén júniusban már a teljes összeget vonták el az általuk fenntartott intézményektől, és ahogy azt Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár közölte a Testvérközösséggel, köznevelési szerződést sem kötnek a következő tanévre.

A folyamatos elvonások következtében fizetési nehézségekkel küzdöttek a MET által fenntartott intézmények, a szegedi intézmény székhelyével még az adóslistára is felkerültek tavasszal, 250 millió forinttal jegyezte a NAV az iskolát, amelyet most zároltak is a számlájukon, és 127 millió forintot már le is emeltek onnan.

Iványi Gábor egy közleményben fordult most ismét támogatóihoz, amelyben emlékeztetett arra, hogy az egyházuk el nem ismerése okán elindított és megnyert strasbourgi per után ugyan a kormány megfizette az általa elismert összeget, de ezzel 2016-ig tudták pótolni a kormányzati döntés miatt kiesett támogatást. Azóta annyi változás történt, hogy a Testvérközösség visszakapta az adószámát, amivel az lehetővé vált, hogy az adójuk egy százalékát legalább utalhassák nekik a támogatók. Az MET intézményei azonban továbbra is nehézségekkel küzdenek, a tavalyi és az idei kormányzati döntések pedig a teljes ellehetetlenítés szándékát sugallják.

Utoljára tavaly ősszel derült ki, hogy tartozás miatt a Nemzeti Közművek elzárta a gázt az egyik iskolájuknál. Ekkor számos állampolgár, köztük a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség tagjai, illetve a Mazsihisz szervezetként spontán adakoztak Iványi Gábor egyházának.

A mostani közlemény itt olvasható:

Iványi Gábor a támogatóknak: Gondok vannak a kifizetésekkel – A szegedi intézményben pedig megjelent a NAV – Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

Kedves Testvéreim, Barátaim, Támogatóink! Ma reggel kénytelen voltam a mellékelt levelet intézményvezetőinknek elküldeni. Hangsúlyozni szeretném, hogy a hatóságok kíméletlen eljárása velünk szemben nem az egyházat, templomainkat, lelkipásztoraink szolgálatát érintik, hanem azokat az államtól átvállalt feladatokat, amelyek ellátása számunkra gyakorlati, hitvallási kérdés is, és most közvetlen elszenvedői a mélyszegénységből érkező gyerekek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp