Veszélyben a zsidó ősök felkutatása a források hiánya miatt

Több kivételes értékű zsidó hitközségi anyakönyv tűnhet el ebben a hónapban, amely még jobban megnehezíti a magyarországi zsidó ősök, a zsidó múlt feltárását. Ennek megakadályozásában kérnek segítséget a családfakutatók.

Közösségi oldalon gyűjtenek támogatást magyar családkutatók, hogy megvásárolhassanak zsidó hitközségi anyakönyveket, amelyek segítségével számos zsidó ős életét tudnák feltárni, és a jelenleginél többet tudhatnak meg a magyarországi zsidó múltról is.

A kampányt vezető Vincze István a felhívásban elmondta, nehézkes az izraelita ősökkel rendelkezők kutatása a források hiánya miatt. Ezért fontos a számukra, hogy megszerezzék 2021 augusztusában eladásra kerülő 19. századi miskolci, putnoki és ónodi zsidó hitközség keresztelési és házassági anyakönyveket, amelyek 3-4 évtizedre visszamenőleg tartalmaznak fontos információkat a helyi zsidósággal kapcsolatban.

„Félő, hogy ezek magánkézből magánkézbe fognak vándorolni, így több ezer értékes bejegyzés marad titokban, eldugva a kutatók elől”, írja a kampányfelhívásában a GoGetFunding oldalon, ahol augusztus 24-ig várják a támogatók adományait.

https://gogetfunding.com/saving-the-parish-registers-for-hungarian-family-research-community/?lang=hu

A kutatók célja, hogy ezeket a kivételes értékű köteteket közös erővel megszerezzék, és digitalizálva elérhetővé tegyék, később pedig létrehozzanak az anyakönyvi lapok tartalmát indexelve kereshető adatbázist is.

Több különböző kötet is eladásra fog kerülni 2021 augusztusában, melyik a következők:

  • Putnoki születési anyakönyv, 1858-1884: https://www.kedem-auctions.com/en/content/register-births-and-circumcisions-putnok-1858-1884-birth-records-family-members-rabbi-yaakov
  • Miskolci házassági anyakönyv, 1851-1881: https://www.kedem-auctions.com/en/content/marriage-register-jews-mishkoltz-hungary-and-surroundings-1851-1881-record-wedding-r
  • Ónodi születési és körülmetélési anyakönyv, 1886-1913: https://www.kedem-auctions.com/en/content/register-births-and-circumcisions-ónod-hungary-1886-1913-signature-r-meir-schick-rabbi-ónod
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp