Köves Slomó: a Sorsok Háza jövőre már nyitva lesz

A múzeumot az utolsó ígéretek szerint 2021-ben kellett volna megnyitni.


Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője volt a Partizán hétfő esti vendége, ahol többek között beszélt arról, mikor nyithat meg az eddig 7,5 milliárd forintot felemésztő Sorsok Háza. A múzeumot az utolsó ígéretek szerint 2021-ben kellett volna megnyitni.

A Sorsok Háza projekt koncepciójának gazdája 2018 óta EMIH, megnyitását már többször eltolták az évek során. Köves most azt mondta a Partizán című műsorban, hogy egy éven belül megnyílhat a kiállítás, amelynek kialakítására 2 milliárd forintot kapott az EMIH.

Meggyőződésem, hogy meg fog nyílni, egy év nagyjából ehhez még kell
– először ezt mondta Köves arra a kérdésre, amely a projekt jövőjét firtatta, később az egy évet, másfélre módosította, de ezt leszögezte, hogy a nyitás még 2022-ben meg fog történni. Nagyon „alapos munka, ami folyik az elmúlt másfél évben (…) annak a kiteljesedéséhez kell még ennyi idő”- magyarázta.

Köves azt is elmondta, hogy nulláról kezdték a belső tartalom kialakítását, miután a projekt Schmidt Máriától átkerült hozzájuk.

Szerinte az eddigi, „hagyományos” holokauszt kiállításokkal az a probléma, hogy a zsidók „kizárólag, mint áldozatok szerepelnek, névtelenül, mint cselekvőképességgel nem rendelkező áldozatok, ami az empátiát nem feltétlen váltja ki.” Az is probléma szerinte, hogy a zsidóság, mint önérték nem szerepel ezekben a múzeumokban, miközben a látogatók nagy részének ez az egyetlen kapcsolódási pontja a zsidóággal.

A Páva utcai holokausztmúzeum szerinte „nem egy sikertörténet, évi 10-15 ezer látogatója van, ezek nagy része külföldi turista és nem látjuk, hogy a magyar társadalomban hatalmas változást ért volna el.” A Sorsok Házának ehhez képest kell újdonságot hoznia.

Köves nem mondta el, kik dolgoznak a szakmai stábban, ugyanis attól tartanak, hogy a szakmai karrierjük tönkremegy, ha felfedik a kilétüket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp