Izrael segítséget nyújt a tűzvész sújtotta Görögországnak

15 tűzoltó és nagy mennyiségű oltóanyag indul el pénteken Izraelből Görögország felé. A bozóttüzek erősödésével további segítségnyújtás várható.

Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb hőhulláma miatt több mint 110 helyen tombol erdőtűz Görögországban. A tüzek Athéntól északra lakóházakat és ókori régészeti kincseket fenyegetnek, és tízezreket kényszerítettek otthonuk elhagyására. A hatóságok azt jósolják, hogy a lángok a pénteken felerősödő széllel csak növekedni fognak.

A Dél-Európában tomboló hatalmas erdőtüzek megfékezésére irányuló nemzetközi erőfeszítéshez izraeli tűzoltók is csatlakoznak. Miután Dedi Szimhi izraeli tűzoltóparancsnok megbeszélést folytatott görög kollégájával, felajánlotta, hogy 15 tűzoltót és nagy mennyiségű oltóanyagot fog küldeni a tűzvész sújtotta térségbe. A hét folyamán pedig tűzoltó repülőgépeket is küldhetnek Görögországba.

Pénteken Omer Barlev izraeli közbiztonsági miniszter engedélyezte 15 tűzoltó és mentőegység kiküldését, akik – hivatalának közleménye szerint – délután már készen állnak az indulásra. A közlemény szerint a segítségkérést Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök nyújtotta be, és Joszef Amrani izraeli nagykövet közvetítette.

Embed from Getty Images

Az izraelieken túl Franciaországból, Romániából, Svédországból és Svájcból érkező tűzoltó csapatok, vízszállító repülőgépek, helikopterek és egyéb járművek terv szerint pénteken és a hétvége folyamán érkeznek a helyszínre. A ciprusi tűzoltó egységek és repülőgépek már Görögországban vannak.

Mindeközben az Európai Unió felgyorsította a segélynyújtást a tűzvészek által sújtott délkelet-európai országok részére. A hőhullám halálos tüzeket okozott Törökországban és a térség más országaiban is.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az EU légkörfigyelő szolgálata szerint a térségben pusztító erdőtüzek füstfelhői jól láthatók a műholdfelvételeken. A törökországi erdőtüzek becsült intenzitása pedig a 2003-ban kezdődött feljegyzések óta a legmagasabb szinten van. (Times of Israel, 444)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp