A cuki gyerekszínészből a Los Angeles-i zsidók őrangyala lett

Az egykori gyereksztár Jonathan Lipnicki más, harcművészetekben jártas önkéntesekkel együtt vigyáz Los Angeles Fairfax negyedének zsidó lakosaira.

Az amerikai színész Jonathan Lipnicki ma már inkább független alkotásokban szerepel, korábban viszont olyan hollywoodi filmek ünnepelt gyereksztárja volt, mint a Jerry Maguire vagy a Stuart Little, kisegér.

Jonathan Lipnicki a Jerry Maguire című filmben

Lipnicki nemrég csatlakozott ahhoz a csoporthoz, akiket Los Angeles Fairfax negyedében csak sábát angyalok néven emlegetnek. A harcművészetekben jártas önkéntesekből álló csoport tagjai az elmúlt hónapokban arra vállalkoztak, hogy ortodox zsidókat kísérnek el a zsinagógába vezető úton szombatonként. A védelemre az antiszemita támadások számának aggasztó emelkedése miatt volt szükség.

A jiu-jitsu harcművészetben jártas Lipnicki önvédelmi órákat is tart a fairfaxi zsidó gyerekeknek, akik közül az egyiket nemrég ok nélkül megtámadták az utcán. A korábbi gyerekszínész szerint az, hogy a zsinagógába járókat kísérik egyszerre biztonsági intézkedés és a szolidaritás jele.

Személyes indítanttása volt továbbá, hogy ezzel emlékezzen az auschwitzi haláltábort túlélő nagyapjára. Lipnicki úgy jellemzi nagyapját, mint a legkeményebb embert, akivel valaha találkozott, aki arra ösztönözte, hogy részt vegyen az egyik legfontosabb dologban, amit életében tett.

Jonathan Lipnicki egy zsinagógánál (Fotó: Jonathan Lipnicki /Facebook)

A felsőtestén egy Dávid-csillag formájú tetoválást viselő színész 2017-ben járt először Izraelben a Birthright program keretében. Lipnicki szerint az utazás megváltoztatta az életét.

„Lehetetlen igazán leírni azt az érzést, amit akkor érzel, amikor megérkezel a Siratófalhoz, vagy amikor megtapasztalod, milyen egy sábát Izraelben”

– nyilatkozta akkoriban. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp