2006 óta először lőtt ki rakétákat Izraelre a Hezbollah

Közel húsz rakétát lőttek Libanonból Észak-Izraelre, a Vaskupola légvédelmi rendszer azonban megsemmisítette a lövedék többségét. A kilövésekért a Hezbollah vállalta a felelősséget.

A Golán-fennsíkon és Észak-Galileában a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy tartózkodjanak az óvóhelyeken. A kilőtt rakéták közül tízet megsemmisített a Vaskupola, hat rakéta pedig lakatlan izraeli területen csapódott be, a mentőszolgálat szerint nem keletkeztek károk, személyi sérülés sem történt. Tovább három rakéta libanoni területen landolt.

A Vaskupola légvédelmi rendszer (Fotó: Nehemia Gershuni/Wikimedia Commons)

A hadsereg főtisztjei és a politikai vezetők helyzetértékelő megbeszélést fognak tartani az északi határon utóbbi napokban kezdődött támadások miatt. A libanoni lövedékeket a Har Dov nevű területre célozták, egy olyan térségre, ahol korábban már zajlottak incidensek Izrael és a Hezbollah, a libanoni radikális síita szervezet között.

Ennek a területnek a hovatartozása vitatott, Izrael szerint 1967 előtt Szíriához tartozott, de a Hezbollah Libanonnak követeli. A libanoni média a Ynet szerint arról számolt be, hogy a rakétákat a Libanon déli részén, Nabatijja város közelében lévő al-Arakub környékéről lőtték ki. Később izraeli repülőgépek repültek Libanon déli részére, különösen al-Arakub térsége fölé.

Kedden három rakétát indítottak Libanonból izraeli területre, ezután az izraeli tüzérség három hullámban lőtte azokat a helyeket, ahonnan a rakétákat indították. Ezekért nem vállalt felelősséget a Hezbollah, amely a mai kilövéseket az izraeli támadásra adott válasszal magyarázta.

Izrael 2006-ban háborút vívott a libanoni radikális síita szervezet, a Hezbollah ellen. Az északi, libanoni határ vidéke azóta többnyire csendes, de nemrégiben, július 20-án szintén kilőttek Izrael felé két rakétát a határ túloldaláról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp