Fellázadtak az izraeli főrabbik a kormány reformjai ellen

Az izraeli főrabbinátus tanácsa szerint a zsidó vallási törvényeknek ellentmondana, ha a kósersági szolgáltatások kikerülnének a rabbinátus hatásköréből.

Matan Kahana izraeli vallásügyi miniszter nemrég bejelentett törvénytervezete szerint a kósersági szolgáltatások terén nem lenne többet monopóliuma a rabbinátusnak, így más szervezetek vagy akár magáncégek is kiadhatnának kósersági igazolásokat. A javaslat komoly megütközést keltett ortodox vallási körökben.

Fotó: Wikimedia Commons

A törvényjavaslat miatt összeült az izraeli főrabbikat és más vezető rabbikat magában foglaló tanács, amely teljes mértékben elutasította az általuk „veszélyesnek” minősített javaslatot. A főrabbinátus tanácsa szerint a javaslat tönkretenné a zsidóságot, és megszűnne létezni a kóserság Izrael Államban. A kóserság felügyelete pedig ki lenne szolgáltatva kétes üzleti érdekek kényének-kedvének.

A főrabbinátus lázadása jelentős hatást gyakorolhat a reform végrehajtására, mivel ez a szerv fogja meghatározni azokat a halahikus (a vallási törtvényeknek megfelelő) normákat, amelyek alapján a magánvállalatok jóváhagyást kaphatnának kósersági felügyeleti szolgáltatások nyújtására, és a szabályozás mellett az állami felügyeletet is a rabbinátus látná el.

A főrabbik szerint, ha a rabbinátus elveszíti a kizárólagosságot a kóserság, a házasság és a válások felett, akkor azzal Izrael megszűnik zsidó államnak lenni. Ezért arra szólították fel a rabbikat, hogy ne engedelmeskedjenek a törvénynek, amennyiben az elfogadásra kerülne az izraeli parlamentben, a Kneszetben.

Az izraeli kormány annyit reagált a főrabbinátus közleményére, hogy Izrael jogállam, és aki nem teljesíti a törvényben előírtakat, annak szembe néznie a következményekkel. A kormány kiáll a kósersági reformok mellett, amelyeket helyesnek tart. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp