Ismert holokausztkutató lesz az USA antiszemitizmus-ügyi különmegbízottja

Joe Biden amerikai elnök Deborah Lipstadt történészt jelölte erre a posztra.

Az Emory Egyetem holokausztkutató történészprofesszora fogja vezetni az antiszemitizmus elleni küzdelmet az Egyesült Államokban. A különmegbízott nagykövetnek megfelelő státusszal lesz felruházva és a külügyminisztérium égisze alatt fogja végezni munkáját.

Deborah Lipstadt

Lipstadt azután lett világszerte ismert, hogy beperelte őt a holokauszttagadó David Irving rágalmazásért, amiért holokauszttagadónak nevezte őt. Lipstadt megnyerte a pert, amelyről 2016-ban film készült Tagadás címmel Rachel Weisz főszereplésével.

A 74 éves Lipstadt évek óta segíti szakértelmével a médiát és a törvényhozókat a holokauszttal kapcsolatos ügyekben. Kiemelten foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy miként kell értelmezni a népirtást a 21. században, illetve hogyan kapcsolódnak a témához a mai antidemokratikus erők.

A történész két éve egy interjúban arról beszélt, hogy képmutatásnak tartja, hogy az izraeli kormány miközben magát az antiszemitizmus elleni harc éllovasának hirdeti, jó kapcsolatot ápol olyan vezetőkkel, akik megpróbálják tisztára mosni országuk felelősségét a holokausztban. Lipstadt Benjamin Netanjahu akkori izraeli kormányfő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való jó viszonyát említette példaként. (Ynet)

Deborah Lipstadt: Orbán éltetése miért lényeges Izrael biztonsága szempontjából? – Kibic Magazin

Az amerikai történész szerint képmutatás az izraeli kormány részéről, hogy miközben magát az antiszemitizmus elleni harc éllovasának hirdeti, jó kapcsolatot ápol olyan vezetőkkel, akik megpróbálják tisztára mosni országuk felelősségét a holokausztban. Deborah Lipstadt jeruzsálemi látogatása alkalmából adott interjút a Times of Israelnek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp