Drámai mértékben növekszik a fertőzöttek száma Izraelben, újabb szigorítások jöhetnek

A mai napon március óta először haladta meg a háromezret az új fertőzöttek száma. Az új vírushordozók mintegy 40 százaléka 19 év alatti.

Izraelben újabb szigorításokról tárgyalnak a koronavírus-járvánnyal foglalkozó szűkebb kabinetben a delta vírusmutáns okozta negyedik járványhullám fertőzöttjei számának drámai növekedése miatt – jelentette a helyi média kedden.

Egy izraeli fiatal megkapja a koronavírus elleni oltást Tel-Avivban

Ezen a napon – március óta először – meghaladta a háromezret az új fertőzöttek száma: 3818 új vírushordozót azonosítottak az elvégzett több mint százezer teszttel, és ezzel a pozitív esetek aránya 3,78 százalékra nőtt – olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján. A Maarív című újság internetes portálja szerint az új vírushordozók mintegy 40 százaléka 19 év alatti.

Jelentős mértékben, 419-re emelkedett a kórházi ellátást igénylő fertőzöttek száma, akik közül 221-en súlyos betegnek számítanak, és 46-an lélegeztetőgépre szorulnak.

A rohamosan növekvő számok miatt kedd este összeül a járvány ügyeivel foglalkozó „koronakabinet”, hogy újabb szigorításokról döntsön. A kormány újabb zárlat nélkül szeretné megfékezni a pandémiát, és ennek érdekében tovább szigorítják az eddigi járványügyi szabályokat.

Várhatóan kiterjesztik azon országok körét, melyek meglátogatása után mindenkinek, – az oltottaknak is – 7 napra házi karanténba kell vonulniuk. A „zöld címke” előírásai is keményebbek lesznek: ezentúl várhatóan már a 100 főnél kisebb létszámú rendezvények esetében, és a 12 évnél fiatalabb, még nem oltható gyermekek számára is kötelező lesz az oltási igazolvány vagy a gyógyultság igazolása, s ezek hiányában csak friss negatív teszttel lehet belépni a tömeges rendezvényekre.

A járványügyi szakemberek többek között javasolják, hogy tegyék kötelezővé a maszkviselést mind a zárt helyeken, mind a szabad ég alatt, ahol több mint 20 ember van együtt.

Izraelben harmadik oltást kapnak a 60 év felettiek – Kibic Magazin

Az emlékeztető oltásokat már a jövő héttől elkezdik beadni. A koronavírus egyre jobban terjedő delta változata miatt ismét kitört koronavírus-járvány megfékezésére az egészségügyi minisztérium járványügyi szakértő-bizottsága az oltás harmadik adagjának beadása mellett döntött szerda esti ülésén a 60 év fölöttiek és a veszélyeztetett csoportok számára.

Nicán Horovic egészségügyi miniszter kedd reggel, a Síba kórházban tett látogatásán bejelentette, hogy ki fogják terjeszteni a maszkviselés kötelezettségét, erősítik a szabályok betartásának ellenőrzését és az oltási kampányt a járvány visszaszorítása érdekében. „Szeretnénk elérni, hogy naponta 150 ezer vakcinát adjanak be a harmadik dózisból” – mondta a kórházban Horovic a Ynet szerint.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 790 758 -at (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,27 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a sokkal fertőzőbb delta vírusváltozat okozta járvány megfékezésére.

Az oltás harmadik, erősítő adagját már 102 ezer, 60 évesnél idősebb izraeli vette fel. A pandémia megjelenése óta 881 282 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A Covid 19-betegségben tavaly február óta 6492-en haltak meg Izraelben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp