Bíróság elé állítanak egy 100 éves férfit, aki őrként szolgált egy koncentrációs táborban

A 100 éves férfit azzal vádolnak Németországban, hogy a második világháború idején részt vett egy Berlin környéki koncentrációs táborban elkövetett gyilkosságokban.

A náci korszak háborús bűneit kivizsgáló neuruppini bíróság szóvivője hétfőn közölte, hogy a tárgyalás október elején indul majd. A gyanúsítottat pedig az idős kora ellenére alkalmasnak tartják arra, hogy lefolytassák ellene az eljárást, írja a Telex az AP hírügynökség beszámolója nyomán.

Névsorolvasás a Berlin melletti Sachsenhausenben működő koncentrációs táborban

A gyanú szerint a férfi 1942 és 1945 között szolgált az SS kötelékében őrként, a Berlin melletti Sachsenhausenben működő koncentrációs táborban. A férfit 3518-rendbeli gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják.

Sachsenhausenban 1936 és 1945 között több mint 200 ezer embert tartottak fogva, és ez volt az első koncentrációs tábor, amely teljes mértékben az SS irányítása alatt állt.. Közel 40-50 ezren haltak meg itt, elsősorban az éhezés, a különböző fertőzések vagy a kényszermunka miatt. De végeztek a rabokon különböző emberkísérleteket, és előfordultak tömeges kivégzések is lőfegyverrel, akasztással, vagy épp elgázosítással.

1936 után főleg politikai foglyokat, bűnözőket és homoszexuálisokat hoztak ide, majd az 1938-as kristályéjszaka elnevezésű pogromot lövetően nagyobb csoportokban érkeztek zsidó foglyok is, akikkel különösen kíméletlenül bántak – és akiknek többségét 1942-ben az auschwitzi haláltáborba küldték.

Kitoloncolnak egy 95 éves korábbi náci lágerőrt az Egyesült Államokból – Kibic Magazin

A férfi a Hamburg melletti Neuengamme koncentrációs táborban szolgált, 1959 óta élt az Egyesült Államokban. Egy amerikai bevándorlásügyi bíróság ítélete szerint Németországba toloncolják a 95 éves Friedrich Karl Bergert, mivel a II. világháború idején lágerőrként szolgált a Neuengamme koncentrációs táborban. A bíróság 2020 elején megállapította, hogy a táborban zsidókat és másokat kegyetlen körülmények között tartottak fogva.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp