A VI. kerületben nyit zsinagógát az EMIH

Az egykori Vörösmarty utcai ortodox imaházat Pesti Stibel néven nyitja meg újra az Egyesült Magyarországi Izraelita Hitközség.

A Vörösmarty utca 55. szám alatt működő ortodox imaházat valamikor az 1980-as évek közepén zárták be. A használaton kívüli zsinagógát a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) idén tavasszal használtra ajánlotta fel az EMIH-nek, amely felújította a helyiséget, és Pesti Stibel néven augusztus 27-én tervezi felavatni.

A Vörösmarty utcai ortodox imaház a felújítás előtt (Fotó: Facebook/Pesti Stibel)

A régi/új zsinagóga vallási vezetését Oirechman Smuel rabbi fogja ellátni, aki az imaház Facebook-oldalán a következőket írja az ott létrejövő közösségről:

„Ez az imaház igazi városi gyöngyszem, amolyan stibel, ahogy jiddüsül hívják az ilyen kicsi, meghitt, családias zsinagógát. Célunk az újra nyitással hogy ennek megfelelően egy vidám és barátságos imaházat hozzunk létre, ahol egyaránt jól és otthon érzi magát fiatal és idős, ahol a hagyomány szellemében élvezhetjük egymás társaságát, közösségünket, ünnepelhetünk és mondhatjuk el ősi imáinkat.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp