Nem tud Izraelben házasodni az olimpiai bajnok tornász

Artem Dolgopjat az izraeli rabbinátus szerint nem zsidó, ezért nem is házasodhat Izraelben, ahol nincs polgári esküvőre lehetőség.

A friss olimpiai aranyérmes Artem Dolgopjat a legünnepeltebb ember lett Izraelben, miután megnyerte a férfi szertorna talajversenyének döntőjét Tokióban. Dolgopjat sikere kapcsán újra felmerült a polgári házasságkötés hiányának problémája Izraelben. A tornász édesanyja ugyanis arról panaszkodott az egyik helyi rádiónak fia győzelme kapcsán, hogy Artem hiába él együtt évek óta barátnőével, nem tudnak összeházasodni, mert a rabbinátus nem tekinti az olimpiai bajnok sportolót zsidónak.

Izrael megszerezte első aranyérmét a tokiói olimpián – Kibic Magazin

Izrael olimpiai érmese i Arany: Gal Fridman, vitorlázás, 2004, Athén / Artem Dolgopjat, torna, 2021, Tokió Ezüst: Jael Arad, dzsúdó, 1992, Barcelona Bronz: Oren Szmadzsa, dzsúdó, 1992, Barcelona / Gal Fridman, vitorlázás, 1996, Atlanta / Michael Kolganov, kajak-kenu, 2000, Sydney / Ariel Zeevi, dzsúdó, 2004, Athén / Sahar Tzuberi, vitorlázás, 2008, Peking / Jarden Gerbi, dzsúdó, 2016, Rio / Or Szaszon, dzsúdó, 2016, Rio / Avisag Szemberg, taekwondo, 2021, Tokió / dzsúdó vegyes csapat, 2021, Tokió

Dolgopjat Ukrajnában született, 12 éves korában aljázott (vándorolt ki) Izraelbe családjával. Édesapja ugyan zsidó felmenőkkel rendelkezik, édesanyja azonban nem. A zsidó vallási törvények szerint így a tornász sem számít zsidónak. Házasodni Izraelben pedig csak a rabbinátuson lehet, amely csak az általa zsidóként elismert polgárokat adja össze.

Az izraeli hazatérési törvény értelmében, akinek egyetlen nagyszülője zsidó, annak joga van letelepedni az országban. Az ortodox rabbinátus viszont csak akkor ismer el valakit zsidóként, ha az édesanyja is zsidó, illetve betért az általuk elfogadhatónak tartott módon a zsidóságba.

Izraelben nincs polgári házasságkötés, így azok a zsidó állampolgárok, akik nem szeretnének vagy nem tudnak a rabbinátus keretei között házasodni, azoknak külföldre kell utazniuk, hogy ezt megtehessék. A külföldön megkötött polgári esküvőket ugyanis elismeri az állam. Dolgopjat eddig az olimpiára készült és igen sűrű a versenynaptára, így nem igazán volt eddig ideje arra, hogy külföldre utazzon házasodni.

Artem Dolgopjat a tokiói olimpián

Az olimpiai bajnok tornász politikai támogatást is kapott az izraeli turisztikai miniszter, Joel Razvozov személyében. Razvozov szintén a volt Szovjetunióból érkezett Izraelbe, és dzsúdósként korábban ő is olimpikon volt.

„Az izraeli állampolgároknak, függetlenül attól, hogy hol születtek, nem kellene egy fárasztó és megalázó folyamatnak alávetniük magukat, hogy a rabbinátus jóváhagyását kérjék a házasságkötéshez” – írta a Twitteren a miniszter, aki szerint nem logikus, hogy ugyanannak az országnak a rabbinátusa, amelyet Dolgopjat becsülettel képvisel, nem engedi meg neki az olyan alapvető polgári jogokat, mint a házasságkötés.

„Izrael büszkesége a dobogón, de másodosztályú állampolgár a hüpe alatt”

– foglalta össze a problémát Razvozov. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp