Holokauszt túlélő 21 fős családját montázsolták össze egyetlen megható képre

A koronavírus járvány miatt a családtagok nem találkozhattak egymással, amikor a kép készült egy kiállításhoz, amely holokauszt túlélők életét mutatja be.

Még a távolból is a sugárzik annak a 21 embernek a mosolya, akik a Zigi Shipper családjának portréján szerepelnek. Négy generációt látunk itt együtt, a néhány hónapostól a 91 évesig.

De ha közelebbről is megnézzük ezt a képet, akkor az még több értelmet nyer. Zigi még gyerek volt, amikor átélte a holokausztot, és a családja egyetlen tagja sem született volna meg, ha nem éli túl a vészkorszakot.

ZIGI SHIPPERS / FAMILY FOR A HOLOCAUST SURVIVOR STORY., , ARTHUR EDWARDS

Az Arthur Edwards által készített kép egyike annak a 13 fotónak, amelyet kortárs művészek készítettek, a jövő héten nyíló új kiállításon szerepelnek a Birodalmi Háborús Múzeumban (IWM) Londonban. A kiállítást az IWM szervezte a Jewish News, a Royal Photographic Society, a Holocaust Memorial Day Trust és a Dangoor Education együttműködésében.

A kiállításról szólva Arthur – aki közel 50 évet töltött a The Sun királyi fotósaként – elmondta, hogy tisztában volt a feladat jelentőségével, különösen akkor, amikor hallott Zigi második világháborús tapasztalatairól, írja a Jewish News.

Az 1930-ban született Zigi 12 éves volt, amikor a lodz-i gettóba zárták, és 14 éves volt, amikor marhavagonba rakták, és elindították Auschwitz-Birkenauba, majd hetekkel később a Danzig melletti Stutthof koncentrációs táborba szállították.

A háború utolsó hónapjaiban Zigit halálmenetre küldték, elért a németországi Neustadtba, ahol végül a brit csapatok 1945. május 3 -án felszabadították.

Két évvel később utazott az Egyesült Királyságba, ahol feleségül vette Jeannette -et és családot alapított. A házaspár 66 évig volt házas, Jeannette tavaly júliusban halt meg.

„Zigi fényképének elkészítése elgondolkodtatott a holokauszton” – mondja Arthur, aki 2017 -ben elkísérte Cambridge hercegét és hercegnéjét Stutthofba tett utazásuk alkalmával.

Zigi nemcsak a túlélését, hanem az élet iránti szeretetét is a kép középpontjába kívánta helyezni, ezért a 80 éves Arthur arra kérte a családot, hogy viseljenek színes ruhákat.

„Egyfajta nyári érzést akartam érzékeltetni képen” – magyarázza. „Boldog, örömteli ember, aki mindig mosolyog. Egy férfi, akinek szörnyű gyermekkora volt, de csodálatos élete van Angliában és van egy szerető családja.”

Arthurnak nem volt egyszerű összehozni az egész családot a COVID korlátozások miatt. A családtagok 20 perces időközönként érkeztek, így kétóránként újra be kellett állítani a világítást és a hátteret.

Egy grafikus ezt követően összeállította az Arthur által készített fényképeket, és még hozzátett egy képet Zigi egyik unokájáról, aki Spanyolországban él.

„Nagyon örültem, hogy így alakult” – meséli Arthur. „Ziginek bekereteztem egy nagy nyomtatott fotót, és még további 100 képet küldtem a családtagoknak emlékül. Ez egy igazán örömteli munka volt.”

John Hajdu azzal a kismackóval, amelyet még gyerekként hozott magával, amikor Magyarországról Nagy-Britanniába menekült

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp