Izrael megszerezte első aranyérmét a tokiói olimpián

Artem Dolgopjat az első izraeli, aki tornában szerez érmet. Ez összesen a második izraeli arany az olimpiai játékok történetében.

A 24 éves izraeli tornász esélyesként érkezett a férfi szertorna talaj döntőjébe, amelyen remek gyakorlat bemutatása után az első helyen végzett. Dolgopjat a gyakorlatára 14.933 pontot kapott, csakúgy mint a spanyol Zapata, azonban nehezebb gyakorlatai és kevesebb hibapontja miatt az izraeli tornász szerezte meg az aranyérmet.

Artem Dolgopjat a tokiói olimpián a szertorna férfi talaj döntőjében

A tokiói olimpián ez Izrael harmadik érme, korábban a taekwondós Avisag Szemberg, illetve a dzsúdós vegyes csapat nyert bronzérmet. Ezzel Izrael 12 érmet szerzett az olimpiák történetében, amiből Dolgopjaté a második arany. Ez idáig csak Gal Fridman szörfvitorlás tudott az első helyen végezni a 2004-es athéni olimpián.

Izrael olimpiai érmesei 

Arany: Gal Fridman, vitorlázás, 2004, Athén / Artem Dolgopjat, torna, 2021, Tokió

Ezüst: Jael Arad, dzsúdó, 1992, Barcelona

Bronz: Oren Szmadzsa, dzsúdó, 1992, Barcelona / Gal Fridman, vitorlázás, 1996, Atlanta / Michael Kolganov, kajak-kenu, 2000, Sydney / Ariel Zeevi, dzsúdó, 2004, Athén / Sahar Tzuberi, vitorlázás, 2008, Peking / Jarden Gerbi, dzsúdó, 2016, Rio / Or Szaszon, dzsúdó, 2016, Rio / Avisag Szemberg, taekwondo, 2021, Tokió / dzsúdó vegyes csapat, 2021, Tokió

Az AP előrejelzése szerint Izrael hét éremmel fogja zárni a tokiói olimpiai játékokat, az Izraeli Olimpiai Bizottság a játékok előtt 2-3 éremmel lett volna elégedett. Izraelnek még lehet éremre esélye ritmikus gimnasztikában, baseballban és atlétikában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp