Izrael megszerezte első aranyérmét a tokiói olimpián

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Artem Dolgopjat az első izraeli, aki tornában szerez érmet. Ez összesen a második izraeli arany az olimpiai játékok történetében.

A 24 éves izraeli tornász esélyesként érkezett a férfi szertorna talaj döntőjébe, amelyen remek gyakorlat bemutatása után az első helyen végzett. Dolgopjat a gyakorlatára 14.933 pontot kapott, csakúgy mint a spanyol Zapata, azonban nehezebb gyakorlatai és kevesebb hibapontja miatt az izraeli tornász szerezte meg az aranyérmet.

Artem Dolgopjat a tokiói olimpián a szertorna férfi talaj döntőjében

A tokiói olimpián ez Izrael harmadik érme, korábban a taekwondós Avisag Szemberg, illetve a dzsúdós vegyes csapat nyert bronzérmet. Ezzel Izrael 12 érmet szerzett az olimpiák történetében, amiből Dolgopjaté a második arany. Ez idáig csak Gal Fridman szörfvitorlás tudott az első helyen végezni a 2004-es athéni olimpián.

Izrael olimpiai érmesei 

Arany: Gal Fridman, vitorlázás, 2004, Athén / Artem Dolgopjat, torna, 2021, Tokió

Ezüst: Jael Arad, dzsúdó, 1992, Barcelona

Bronz: Oren Szmadzsa, dzsúdó, 1992, Barcelona / Gal Fridman, vitorlázás, 1996, Atlanta / Michael Kolganov, kajak-kenu, 2000, Sydney / Ariel Zeevi, dzsúdó, 2004, Athén / Sahar Tzuberi, vitorlázás, 2008, Peking / Jarden Gerbi, dzsúdó, 2016, Rio / Or Szaszon, dzsúdó, 2016, Rio / Avisag Szemberg, taekwondo, 2021, Tokió / dzsúdó vegyes csapat, 2021, Tokió

Az AP előrejelzése szerint Izrael hét éremmel fogja zárni a tokiói olimpiai játékokat, az Izraeli Olimpiai Bizottság a játékok előtt 2-3 éremmel lett volna elégedett. Izraelnek még lehet éremre esélye ritmikus gimnasztikában, baseballban és atlétikában.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp