Izraelben a felhasznált víz több mint 80 százalékát újrahasznosítják

Izrael az állandó vízhiány miatt rákényszerült a hatékony öntözési és vízgazdálkodási technológiák kifejlesztésére.

A korszerű vízgazdálkodási és termelési rendszerek megismertetése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Izrael budapesti nagykövetsége és a Külügyi és Külgazdasági Intézet tartott online konferenciát.

Az Agroinform beszámolója szerint a konferencián többek között szóba került, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb kihívás Magyarország mezőgazdasága számára, Izrael azonban az évtizedek alatt kialakított technológiák adaptálásával komoly segítség nyújthat e téren.

Annak ellenére, hogy Izrael területének jelentős része sivatagos, illetve állandó vízhiánnyal kénytelen megküzdeni, a zsidó állam korszerű, takarékos öntözési, illetve talajművelési, termesztés-technológiai megoldásokkal mégis jelentős hozamokat képes elérni.

Izraeli technológiák segíthetik az öntözésfejlesztést Magyarországon – Kibic Magazin

A klímaváltozás egyre nagyobb kihívást jelent Közép-Európa mezőgazdasága számára, e téren az Izraelben évtizedek alatt kialakított technológiák adaptálása komoly segítség lehet. Bár Izrael területének jelentős része sivatagjellegű, illetve vízhiány jellemzi, korszerű, takarékos öntözési, illetve talajművelési, termesztés-technológiai megoldásokkal jelentős hozamokat érnek el. Izraelben a vízhiány a leghatékonyabb öntözési és vízgazdálkodási technológiákat hívta életre.

Izrael a vízhiány miatt rákényszerült a hatékony öntözési-vízgazdálkodási technológiák kifejlesztésére, a többszörös tisztítás után visszaforgatott víz jól használható a mezőgazdaságban.

A csepegtető öntözéses rendszerrel a vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatják el, a földbe telepített a mikroszenzorok pedig hasznos adatokat adnak a gazdálkodóknak, ami alapján tudják meg tudják határozni az öntözés ideális idejét és mennyiségét. Ezeket a rendszereket dróntechnológia, illetve az összegyűjtött adatok és előrejelzések alkalmazása támogatja.

https://akibic.hu/2020/10/29/fuggoleges-vetemenyeskertet-dobott-piacra-egy-izraeli-start-up/

Az izraeli mezőgazdasági modell tudományos kutatásokra, a technológia folyamatos fejlesztésére, a természeti erőforrások – a talaj és a víz – takarékos használatára és az állam kiterjedt szerepvállalására épül. A kutatók, a termelők és az agrárágazatok szoros együttműködése révén folyamatosan növekszik a termelés.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp