Antiszemita graffiti jelent meg Rotterdam utcáin, miután a városi csapat sztárja az Ajaxhoz igazolt

Kipában, nagy orral és lágerruhában ábrázolták a holland válogatott Steven Berghuist, mert a rivális, zsidó csapatként számon tartott Ajax Amsterdamhoz igazolt.

„Zsidók mindig menekülnek” – olvasható a felirat azon a rotterdami falfestményen, amely azután jelent meg a városban, hogy a helyi focicsapat, a Feyenoord holland válogatott sztárja, Steven Berghuis átigazolt a nagy rivális Ajax Amsterdamhoz. A graffitin Berghuist auschwitzi rabruhában ábrázolták a mellén sárga Dávid-csillaggal, a fején kipával, az orrát pedig megnagyobbították.

Antiszemita graffiti Rotterdamban

Az Ajax Amsterdam zsidó klubként van számontartva, a szurkolók pedig izraeli zászlókat lobogtatva is biztatják a csapatot. A holland bajnokságban az ellenfelek ultrái gyakran antiszemita rigmusokkal próbálják bosszantani az amszterdami drukkereket. Az Ajax és a Feyenoord Hollandia két legnagyobb múltú klubja, és egyben legnagyobb riválisa.

A botrányos falfestményt néhány órával a megjelenése után eltávolították, az antiszemita cselekményt mindkét csapat és a helyi hatóságok is elítélték. Az ügyben feljelentést tett a CIDI nevű antiszemitizmus ellen küzdő szervezet, amely szerint a térfigyelő kamerák segítségével jó esély van arra, hogy rendőrség megtalálja az elkövetőket. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp