Online elérhetővé váltak Szenes Hanna hagyatékának ritka darabjai

Szenes Hanna születésének 100. évfordulója alkalmából az Izraeli Nemzeti Könyvtár több tucat olyan tárgyat digitalizált az általa kezelt archívumából, amelyek eddig nem voltak elérhetőek online.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár tavaly év végén jelentette be, hogy a továbbiakban az intézmény kezeli Szenes Hanna hagyatékát, mint Izrael nemzeti kincsét. Az elmúlt időszakban a könyvtár munkatársai azon dolgoztak, hogy katalogizálják és digitalizálják a gyűjtemény teljes anyagát.

Szenes Hanna bat micva bizonyítványa (Fotó: Izraeli Nemzeti Könyvtár)

A költő és hősnő 100. évfordulója alkalmából a már digitalizált tárgyak közül az Izraeli Nemzeti Könyvtár több ritkaságot is elérhetővé tett online, amiket ezen a linken lehet megtekinteni.

A digitalizált tárgyak között található Szenes Hanna születési anyakönyvi kivonata, útlevele, a bat micvája alkalmából kapott bizonyítványa, a budapesti iskolai dokumentumai, a bevándorlási igazolványa, a Nahalal mezőgazdasági iskolában kapott diplomája, a héber szótárfüzete benne rajzokkal, a Bibliája, egy jegyzetfüzet benne az általa olvasott könyvek feljegyezve, az írógépe, a fényképezőgépe és egy varródoboz, amelyben kesztyűi és saját, illetve bátyja hajfürtjei voltak.

Izrael nemzeti kincse lett Szenes Hanna hagyatéka – Kibic Magazin

A 76 évvel ezelőtt kivégzett Szenes Hanna teljes hagyatéka az Izraeli Nemzeti Könyvtárhoz került. Ezzel a költő és nemzeti hős Szenes olyan nagyságokhoz csatlakozott, mint Martin Buber vagy Franz Kafka. Nincs olyan város Izraelben, ahol ne viselné egy utca Szenes Hanna nevét, mondta David Blumberg, az Izraeli Nemzeti Könyvtár igazgatótanácsának elnöke azon a Jeruzsálemben megtartott sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az intézmény keretein belül létrejött Szenes Hanna Archívumot.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp