A világörökség része lett a Rajna-menti Jeruzsálem

A németországi Speyer, Worms és Mainz városok a zsidó kultúra központjai voltak a középkorban.

Tizenhárom új világörökségi helyszínt vett fel listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága keddi tanácskozásán a kínai Fucsouban, számolt be az MTI. Az újonnan felvett kulturális világörökségi helyszínek között szerepel a „Rajna-menti Jeruzsálemként” emlegetett régió.

A Zsidóudvar Speyerben

Az UNESCO oldalán fellelhető leírás szerint a Felső-Rajna völgyében található Speyer, Worms és Mainz egykori császári városokban olyan helyszínek találhatóak, mint a speyeri Zsidóudvar a benne lévő zsinagóga és női sul (jiddisül imaház) épületeivel, a jesiva (vallási iskola) maradványaival, az udvarral és a még épségben megmaradt, kiemelkedő építészeti minőségét megőrző föld alatti mikve (rituális fürdő) épületeivel.

Az új világörökségi helyszínhez tartozik továbbá a wormsi zsinagógakomplexum a 12. századi zsinagóga és a 13. századi női sul rekonstrukciójával, a közösségi házzal (Rasi-ház) és a monumentális 12. századi mikvével. Itt található még a wormsi és a mainzi középkori zsidó temető is.

Az immáron a világörökséghez tartozó helyszínek kézzelfoghatóan tükrözik a jellegzetes askenázi zsidó szokások korai kialakulását, valamint a SUM (Speyer, Worms és Mainz héber nevének kezdőbetűi) közösségek fejlődését és településeinek szerkezetét a 11. és 14. században. Az helyszíneket alkotó építmények a későbbi európai zsidó közösségi és vallási épületek, valamint temetők alapjául szolgáltak.

A Gestapo pincéjéből mentették ki a középkori zsidó imakönyvet – Kibic Magazin

A 13. századi imakönyvet a kristályéjszaka idején vitték magukkal a nácik mielőtt felgyújtották volna wormsi zsinagógát. A város levéltárosának kalandos körülmények között sikerült megmenteni. A kristályéjszakának elnevezett pogrom idején 1938 novemberében egész Németországban lángba borultak a zsinagógák. Nem volt ez másként Worms városában sem, ahol a nácik tombolása az ország legrégebbi zsinagógáját sem kímélte meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp