Több mint kétezer új fertőzöttet találtak Izraelben egyetlen nap alatt

Az újonnan azonosítottak több mint a fele már beoltott volt, egy részük külföldi útja során fertőződött meg.

Az erősebben fertőző delta vírusvariáns terjedésével 2123 új vírushordozót szűrtek ki és regisztráltak hétfőn az országban, az elvégzett tesztek 2,32 százaléka bizonyult pozitívnak. Az újonnan azonosítottak 57,22 százaléka már beoltott volt. A frissen regisztráltak tíz százaléka külföldről tért vissza, a legtöbben, 50-en Törökországból, 40-en pedig Görögországból.

Covid-tesztelés a Ben Gurion-repülőtéren

A kórházakban jelenleg 238 embert ápolnak a fertőzés szövődményeivel, közülük 138 súlyos beteg, 26 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak. Az egészségügyi minisztérium igazgatója és a kórházak vezetői kedden értekezletet tartanak az egyre több beteg ellátásáról, újabb „koronaosztályok” megnyitásáról a kórházakban.

Azonnali intézkedésként bejelentették, hogy csakis azok az utasok léphetnek be a tel-avivi Ben Gurion-repülőtér épületébe, akik utaznak. Akik nem utaznak, azoknak az épületen kívül kell maradniuk.

A kórházban ápolt súlyos betegek körében – minden korcsoportban – az oltatlanok aránya sokkal nagyobb az oltottakénál, vagyis az oltottak körében sokkal kisebb a kórházba kerülés veszélye akkor is, ha elkapják a fertőzést. 
Az 50 év felettiek több mint 90 százalékát már beoltották Izraelben, és az elmúlt hónapban megfertőződöttek körülbelül 64 százaléka 40 évesnél fiatalabb, vagyis a kevésbé beoltott korosztályokból került ki. Ugyanakkor a beoltott fiatalabbak körében alig alakultak ki súlyos betegségek.

Bennett: Az oltás önmagában nem nyújt elég védelmet a maszkok viselése nélkül – Kibic Magazin

Izraelben minél kevesebb korlátozással próbálják visszaszorítani a koronavírus-járvány negyedik hullámát. „Amikor a világ az erősen fertőzöttre, pirosra vált, az izraeli kormány célja a megszokott élet és a napi rutintevékenységek fenntartása” – hangsúlyozta Naftali Bennett miniszterelnök a kormány szokásos heti ülésének kezdetén.

A járvány negyedik hulláma már meglehetősen szétterjedt Izraelben: most nincs erősen fertőzött, „piros” település, de 27 helységet közepesen fertőzött, „narancssárgának” nyilvánítottak, 57 város és falu enyhén fertőzött, „sárga” besorolást kapott, és már csak 196 helységet tekintenek „zöldnek”, vagyis alig, vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

A december végén elkezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 767 009-et (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62 százaléka. A pandémia megjelenése óta 863 680 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6461-en haltak meg Izraelben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp