Izraelnek ajánlotta olimpiai érmét a hazáját elhagyó iráni dzsúdós

Szaid Mollaej két éve azért hagyta el hazáját, mert az iráni rezsim arra kényszerítette, hogy ne álljon ki izraeli ellenfelével.

Az iráni dzsúdós Szaid Mollaej Mongóliát képviselve nyert ezüstérmet a toki olimpián a férfiak 81 kilós súlycsoportjában, miután a döntőben a japán Nagasze Takanori legyőzte őt. Mollaej eredményéhez jóbarátja, az izraeli Szagi Muki is gratulált. A korábbi világbajnok izraeli cselgáncsozó most a verseny egy korai szakaszában kiesett.

Szaid Mollaej az ezüstérmet ünnepli a tokiói olimpián

„Tudom, min ment keresztül, és hogy mennyire akarta ezt. Nagyon közeli barátom, és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megvalósítania az álmát. Megérdemli – hihetetlenül inspiráló személyiség” – nyilatkozta Muki a versenyt követő sajtótájékoztatón.

Az izraeli cselgáncsozó arra utalt, hogy Mollaejt a 2019-es tokiói világbajnokságon családja fenyegetésével arra kényszerítették, hogy címvédőként lépjen vissza a negyeddöntőtől, hogy ne kerülhessen szembe izraeli ellenfelével. Muki akkor meg is nyerte a világbajnokságot. Később a bronzmeccset is el kellett veszítenie az iráninak, hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel. Mollaej azóta elhagyta hazáját, és előbb menekültstátust kapott Németországban, majd felvette a mongol állampolgárságot.

Mollaej egy izraeli sportcsatornának arról beszélt, hogy mennyire hálás az évek során Izraelből kapott támogatásért.

„Köszönöm Izraelnek a pozitív energiát. Ezt az érmet Izraelnek is ajánlom”

– mondta a csatornának, hozzátéve, hogy reméli, az izraeliek is örülnek ennek a győzelemnek. Todá – köszönte meg héberül is. (Times of Israel)

Az algériai után egy szudáni dzsúdós sem állt ki izraeli riválisa ellen – Kibic Magazin

Mohamed Abdalraszul még nem adott magyarázatot arra vonatkozóan, hogy miért bojkottálta az izraeli Butbul elleni mérkőzést. Az algériai Feti Nurin után a szudáni Mohamed Abdalraszul is visszalépett a tokiói olimpia cselgáncstornájától, mert nem akart kiállni izraeli riválisa ellen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp