Ha eltűnik a temető, őseink emléke is odalesz

Ábrahám Vera több évtizede kutatja és rögzíti az utókor számára az enyészetnek indult zsidó sírkerteket. A róla szóló kisfilm a 7. Kultfilm Fesztiválra készült.

Ábrahám Vera életcélja megőrizni és kutathatóvá tenni a múltat. Elhivatottan munkálkodik az értékek megőrzésén, amely során Szegeden zsidó könyvtárat alapított, a szegedi zsidó archívum vezetését koordinálja, és megannyi temetőt felkutatott, rögzített, és könyvben publikált.

Vera a zsidó sírversek, és a síron található szimbólumok szakértőjévé vált. Az értékmegőrzésért tett áldozatos munkájáért Szeged városa aranygyűrűvel tüntette ki, Lőw Lipót emlékérmet vehetett át és a közelmúltban Podmaniczky-díjban is részesült. Munkáit, publikációit kutatók használják forrásanyagként, de bárkit szívesen fogad és mérhetetlen lelkesedéssel avat be a múlt rejtelmeibe.

Róla szól a Zsidó ősök nyomában Ábrahám Vera című kisfilm, amelyet a 7. Kulturális Filmek Fesztiváljára készített Borbás Edina. Mivel a fesztiválra csak meghatározott hosszúságú videókkal lehetett nevezni, ezért sok minden kimaradt a filmből, de várhatóan egy hosszabb verzió is készülni fog belőle.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp