Kiállítással hívják fel a figyelmet a kővágóörsi zsinagóga megmentésére

Néhány helyi zsidó életét bemutató kiállítás nyílt a romos kővágóörsi zsinagóga udvarán. A tárlatot részben készítő Czingel Szilva szerint nagyon nehéz a helyi zsidóság történetét feltárni, ezért várják a személyes visszaemlékezéseket, illetve a zsinagóga felújítására szeretnének gyűjteni.

Czingel Szilvia kulturális antropológust a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány egyik vezetője, Jusztin Ádám kereste meg azzal, hogy szeretnének egy kiállítást a kővágóörsi zsidóságról, hogy minél többet megtudhassanak a helyiek életről. Czingel Szilvia elvállalta a felkérést, és nemrég meg is nyílt a tárlat, amelynek a látványát Bak Andrea, a Nemzeti Múzeum kiállításrendezője készítette.

“A zsinagóga romos állapota miatt nem lehetett belül megrendezni a kiállítást, ezért döntöttünk úgy, hogy az ablakokban és a kőfalon helyezzük el az anyagot”, mondta el kérdésünkre Czingel Szilvia.

A kulturális antropológus szerint nagyon nehéz volt az anyaggyűjtés, összesen egy fényképet talált a helyi zsidókról a Fortepanon, és az egyik Facebook csoportban jelentkezett egy helyi leszármazott, Hátszegi Julika, aki elmondta a családtörténetét és fotókat is adott a kiállításhoz.

Hátszegi Julika családja, Sternék megőrizték a zsinagóga régi órája, amelyet még akkor vittek magukkal, amikor elvitték a helyi zsidókat a németek. Az órát azóta is őrzik, és szeretnék majd ismét visszaadni a zsinagógának, ha sor kerül a felújításra.

Fotó: Czingel Szilvia

Czingel Szilvia külföldi archívumokban is kutatott helyi nyomok után, de egyedül a Cfati Múzeumban járt némi sikerrel, ahol két anyakönyvi kivonatot kapott.

A kulturális antropológus bízik abban, hogy a kiállítás híre eljut sokakhoz, és még többen fognak jelentkezni a leszármazottak közül. Czingel Szilviát a Facebook oldalán keresztül lehet ez ügyben megkeresni.

A kiállítás címe Elvarratlan szálak lett, amely szintén kapcsolódik ahhoz, hogy egyelőre nem tudták felkutatni a helyi zsidók életét. A tárlaton a Stern család történetén kívül látható egy molinó a kővágóörsi deportáltak névsorával, illetve Szalai József olimpikonról, aki szintén innen származott.

“A helyiek is nagyon tartózkodóak, egyelőre ők sem árultak el sokat az itt élt zsidókról”, meséli Czingel Szilvia.

A kiállítás ugyan magánterületen van, de kívülről, az út felől is jól látható, ezért érdemes az erre járóknak megnézni. A tervek szerint később a tárlatot beköltöztetik majd a zsinagógába, ha már sikerült az épületet felújítani, amelyre a zsinagóga megmentésére szervezett alapítvány munkatársai várják a támogatást az alábbi bankszámlaszámon

Káli-medence Zsinagógája Alapítvány

Bank: Erste Bank Zrt.
Népfürdő utca 24-26.
1138 Budapest

SWIFT: GIBAHUHB

HUF  11600006-00000000-85806689
IBAN: HU12 1160 0006 0000 0000 8580 6689

A zsinagógáról:

Kővágóörsön valamikor az 1820-as évek elején épülhetett meg a zsinagóga, amely a 19. század végén már egyszer átesett egy nagyobb felújításon. A rossz állapota miatt most az akkorinál jóval komolyabb megújulásra lesz szüksége az épületnek, amelyet 1985-ben nyilvánítottak műemlékké. A zsinagóga eddigi tulajdonosai nem foglalkoztak az egyre romosabbá váló épület állagával és a hatóságok sem tudták kötelezni őket a helyreállításra. Végül az épület a Káli-medence Zsingagógája Alapítványhoz került, amelynek célja, hogy megmentse a zsinagógát a végső pusztulástól.

Kapcsolódó cikkünk:

Rabbija még egy ideig biztosan nem lesz, de lassan élettel telik meg a kővágóörsi zsinagóga – Kibic Magazin

A kővágóörsi zsinagógát tulajdonló alapítvány célja egy olyan szakrális helyszínt létrehozni, amely egyben vallási és kulturális térként is működne a jövőben. Kővágóörsön valamikor az 1820-as évek elején épülhetett meg a zsinagóga, amely a 19. század végén már egyszer átesett egy nagyobb felújításon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp