Az algériai után egy szudáni dzsúdós sem állt ki izraeli riválisa ellen

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Mohamed Abdalraszul még nem adott magyarázatot arra vonatkozóan, hogy miért bojkottálta az izraeli Butbul elleni mérkőzést.

Az algériai Feti Nurin után a szudáni Mohamed Abdalraszul is visszalépett a tokiói olimpia cselgáncstornájától, mert nem akart kiállni izraeli riválisa ellen. A 73 kilogrammos kategóriában Abdalraszul hétfőn éppen Nurinnal kezdett volna az ötkarikás játékokon, és győzelem esetén a 32 között az izraeli Tohar Butbul várt volna rá.

Visszalépett egy algériai dzsúdós az olimpiától, csak hogy ne kelljen kiállnia izraeli ellenféllel – Kibic Magazin

Éppen csak elkezdődtek a nyári olimpiai játékok Tokióban, de a politika máris nagyobb szerepet játszik, mint arra szükség lenne. Az algériai cselgáncsozó, Fethi Nourine miután kihirdették a férfiak 73 kilós mezőnyének sorsolását, úgy döntött, visszalép a versenyzéstől.

A szombaton visszalépett Nurint a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) edzőjével együtt eltiltotta, és ügyüket a fegyelmi bizottság tárgyalja. A háromszoros Afrika-bajnok egy algériai tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy sokat készült az olimpiára, de a palesztinok ügye fontosabb ennél. Trénere, Amar Ben Jehlef úgy vélekedett, hogy nem volt szerencséjük a sorsolásnál, és meghozták a megfelelő döntést. Az Algériai Olimpiai Bizottság mindkettejüket hazaküldte Tokióból.

A szudáni cselgáncsozó egyelőre nem szolgált magyarázattal arra vonatkozóan, hogy miért döntött úgy, hogy visszalép a versenyzéstől. Szudán idén nyáron kezdte meg a normalizációs folyamatokat Izraellel az Ábrahám Egyezmény keretei között. Szudán azonban később csalódottságának adott hangot a megállapodás eredménye miatt, az országban pedig széles körben tiltakoztak a megállapodás ellen.

A dzsúdóban az iráni Szaid Mollaej hasonló esete a leghíresebb, aki a 2019-es tokiói világbajnokságon a 81 kilogrammosok között címvédőként indult. Családja fenyegetésével azonban arra kényszerítették, hogy lépjen vissza a negyeddöntőtől, hogy ne kerülhessen szembe az izraeli Szagi Mukival. Később a bronzmeccset is el kellett veszítenie, hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel. Mollaej azóta elhagyta hazáját, és előbb menekültstátust kapott Németországban, majd felvette a mongol állampolgárságot.

Izraelbe érkezett a hazáját elhagyó iráni dzsúdóbajnok – Kibic Magazin

Szaid Mollaej két éve döntött úgy, hogy nem szeretné többet Iránt képviselni, miután nem engedték neki, hogy kiálljon egy izraeli dzsúdós ellen. Most Mongólia színeiben érkezett egy tel-avivi versenyre. Vasárnap a késői órákban érkezett meg a Ben-Gurion repülőtérre Szaid Mollaej korábbi világbajnok cselgáncsozó.

Az izraeli dzsúdós a bojkottal kapcsolatban elmondta, hogy nem hozta ki a fókuszból az, hogy nem álltak ki ellene az első küzdelem során. Nem először történik ilyesmi, és a szakmai stáb tudja, hogyan kell kezelni egy ilyen helyzetet. Tohar Butbul végül a hetedik helyen végzett az olimpián. (MTI, Times of Israel, One)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp