Először emlékeztek meg olimpiai megnyitón a 49 éve Münchenben meggyilkolt izraeli sportolókról

A tokiói olimpia megnyitó ünnepsége volt az első, amelyen tisztelegtek azon 11 izraeli sportoló előtt, akiket palesztin terroristák gyilkoltak meg az 1972-es müncheni olimpián.

Az olimpiai játékok megnyitóján Tokióban megemlékeztek a koronavírus-világjárvány, illetve az olimpiák történelme során elhunytakról. Külön megemlítették a müncheni játékokon meggyilkolt izraeli küldöttség 11 tagját. A stadionban egy perc néma csenddel és egy táncbemutatóval is tisztelegtek az elhunytak előtt.

A müncheni terrortámadás áldozatai

„Elsősorban azokra emlékezünk, akik az olimpiai játékok során vesztették életüket” – mondta a bemondó. „Egy csoport még mindig erős helyet foglal el mindannyiunk emlékezetében, és mindazokat jelképezi, akiket a játékok során veszítettünk el: az 1972-es müncheni olimpiai játékokon részt vevő izraeli küldöttség tagjai.”

A müncheni áldozatok családjai évek óta kampányolnak azért, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nyilvánosan nagyobb elismerésben részesítse a meggyilkoltakat. A NOB-ot bírálatok érték, amiért 40 évvel a támadás után, a 2012-es londoni játékok megnyitóján nem volt hajlandó egy perc néma csenddel emlékezni az izraeli áldozatokra.

„Végre igazságot szolgáltattak a Münchenben meggyilkolt férjek, fiúk és apák számára”

– fogalmazott közös nyilatkozatban két áldozat özvegye, Ankie Spitzer és Ilana Romano. „49 évig küzdöttünk, és soha nem adtuk fel. Nem tudjuk visszatartani a könnyeinket. Ez az a pillanat, amire vártunk” – írták.

2016-ban a riói játékok során tartottak először megemlékezést a müncheni áldozatok előtt tisztelegve, igaz akkor még nem a megnyitóünnepségen, hanem egy külön eseményen. A megemlékezésen részt vett Thomas Bach NOB-elnök is, aki akkor azt mondta, hogy a müncheni mészárlás

„nemcsak az olimpikonjaink elleni támadás volt, hanem az olimpiai játékok által képviselt értékek elleni támadás is egyben”.

Ezen a napon ejtették túszul és gyilkolták meg az izraeli sportolókat a müncheni olimpián – Kibic Magazin

1972. szeptember 5-én Münchenben a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet tagjai túszul ejtették az izraeli olimpiai csapat tizenegy tagját. A terroristák az összes izraeli sportolót meggyilkolták a túszdráma során. 46 évvel ezelőtt, ezen a napon a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja betört a müncheni olimpián résztvevő izraeli csapat szálláshelyére, ahol tizenegy sportolót és edzőt túszul ejtett.

Bach később ígéretet tett az áldozatok családjainak, hogy az olimpiai mozgalom 49 év után először a történelemben megemlékezik a müncheni terrortámadás 11 izraeli áldozatáról.

Az 1972-es müncheni olimpián elkövetett támadás során 11 izraeli sportolót gyilkolt meg a Fekete Szeptember nevet viselő palesztin terrorista csoport. Az izraeliek közül kettőt az olimpiai faluban gyilkoltak meg, a többieket túszul ejtették, és több száz palesztin fogoly, valamint két nyugatnémet baloldali aktivista szabadon bocsátását követelték. Miután a német biztonsági erők sikertelenül próbálták kiszabadítani a túszokat, a palesztinok az izraeliek ellen fordították fegyvereiket, és mindannyiukat megölték. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp