Először emlékeztek meg olimpiai megnyitón a 49 éve Münchenben meggyilkolt izraeli sportolókról

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A tokiói olimpia megnyitó ünnepsége volt az első, amelyen tisztelegtek azon 11 izraeli sportoló előtt, akiket palesztin terroristák gyilkoltak meg az 1972-es müncheni olimpián.

Az olimpiai játékok megnyitóján Tokióban megemlékeztek a koronavírus-világjárvány, illetve az olimpiák történelme során elhunytakról. Külön megemlítették a müncheni játékokon meggyilkolt izraeli küldöttség 11 tagját. A stadionban egy perc néma csenddel és egy táncbemutatóval is tisztelegtek az elhunytak előtt.

A müncheni terrortámadás áldozatai

„Elsősorban azokra emlékezünk, akik az olimpiai játékok során vesztették életüket” – mondta a bemondó. „Egy csoport még mindig erős helyet foglal el mindannyiunk emlékezetében, és mindazokat jelképezi, akiket a játékok során veszítettünk el: az 1972-es müncheni olimpiai játékokon részt vevő izraeli küldöttség tagjai.”

A müncheni áldozatok családjai évek óta kampányolnak azért, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nyilvánosan nagyobb elismerésben részesítse a meggyilkoltakat. A NOB-ot bírálatok érték, amiért 40 évvel a támadás után, a 2012-es londoni játékok megnyitóján nem volt hajlandó egy perc néma csenddel emlékezni az izraeli áldozatokra.

„Végre igazságot szolgáltattak a Münchenben meggyilkolt férjek, fiúk és apák számára”

– fogalmazott közös nyilatkozatban két áldozat özvegye, Ankie Spitzer és Ilana Romano. „49 évig küzdöttünk, és soha nem adtuk fel. Nem tudjuk visszatartani a könnyeinket. Ez az a pillanat, amire vártunk” – írták.

2016-ban a riói játékok során tartottak először megemlékezést a müncheni áldozatok előtt tisztelegve, igaz akkor még nem a megnyitóünnepségen, hanem egy külön eseményen. A megemlékezésen részt vett Thomas Bach NOB-elnök is, aki akkor azt mondta, hogy a müncheni mészárlás

„nemcsak az olimpikonjaink elleni támadás volt, hanem az olimpiai játékok által képviselt értékek elleni támadás is egyben”.

Ezen a napon ejtették túszul és gyilkolták meg az izraeli sportolókat a müncheni olimpián – Kibic Magazin

1972. szeptember 5-én Münchenben a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet tagjai túszul ejtették az izraeli olimpiai csapat tizenegy tagját. A terroristák az összes izraeli sportolót meggyilkolták a túszdráma során. 46 évvel ezelőtt, ezen a napon a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja betört a müncheni olimpián résztvevő izraeli csapat szálláshelyére, ahol tizenegy sportolót és edzőt túszul ejtett.

Bach később ígéretet tett az áldozatok családjainak, hogy az olimpiai mozgalom 49 év után először a történelemben megemlékezik a müncheni terrortámadás 11 izraeli áldozatáról.

Az 1972-es müncheni olimpián elkövetett támadás során 11 izraeli sportolót gyilkolt meg a Fekete Szeptember nevet viselő palesztin terrorista csoport. Az izraeliek közül kettőt az olimpiai faluban gyilkoltak meg, a többieket túszul ejtették, és több száz palesztin fogoly, valamint két nyugatnémet baloldali aktivista szabadon bocsátását követelték. Miután a német biztonsági erők sikertelenül próbálták kiszabadítani a túszokat, a palesztinok az izraeliek ellen fordították fegyvereiket, és mindannyiukat megölték. (Times of Israel)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp