Szenes Hanna unokaöccse kritizálja a rá emlékező rendezvényt

“Izrael államnak nem kellett volna bevonnia a magyar ejtőernyősöket az eseménybe – ez sérti a családot” – mondta Szenes Eitan.

Szenes Hanna emlékére nemzetközi ejtőernyős ugrást szerveztek Szlovéniában, később Szenes unokaöccse kritizált az rendezvényt.

Körülbelül 100 izraeli, magyar, szlovén, horvát és brit ejtőernyős vett részt a “Mennyek villámai” nevű eseményen, amely megemlékezett azokról a zsidó ejtőernyősökről, akiket a nácik által ellenőrzött területekre dobtak le harcolni. A rendezvényt Szenes Hanna, az első női ejtőernyős nő születésének 100. évfordulóján tartották.

Szenes unokaöccse, Szenes Eitan azonban kritikusan viszonyult az eseményhez, írja a jpost.com.

“Izrael Államnak nem kellett volna bevonnia a magyar ejtőernyősöket az eseménybe – ez a családnak árt. Nem hiszem, hogy a gyilkosoknak meg kellene ünnepelniük a nagynéném 100. születésnapját. Félrevezető és idegesítő, hogy Magyarországon megpróbálják a nagynénémet nemzeti hősnővé tenni, “- mondta.

David és Eitan Szenes

Szenes Hannah 1944-ben ejtőernyővel érkezett meg a volt Jugoszlávia területére, ahol a magyar rendőrség letartóztatta. A börtönben megkínozták és hazaárulás miatt bíróság elé állították, majd még abban az évben egy lövészcsoport kivégezte.

Szenes Eitan korábban is felszólalt az ellen a magyar megemlékezések ellen. 2007-ben azért küzdött, hogy nagynénje síremlékét Magyarországról elhozza Sdot Yam kibucba, ahol halála előtt élt.

Szenes Eitan az akkori Zsidó Távirati Ügynökségnek adott interjújában kifejtette: “Izrael számára a megfelelő nyugvóhely, és különösen az a kibuc, ahol a Szenes család múzeumot hozott létre Szenes Hanna tiszteletére. Emlékét jobban megőrzik Izraelben, ahol az összes iskola tantervében szerepel, ellentétben Magyarországgal, ahol csak nagyon kevesen tudják, ki volt ő. “

Kapcsolódó cikkünk

Ejtőernyős ugrással emlékezett 100 izraeli katona a 100 éve született Szenes Hanna hőstettére – Kibic Magazin

Az izraeli ejtőernyősökhöz a Szlovéniában végrehajtott ugrás során magyar, szlovén, horvát és brit katonák is csatlakoztak. Az izraeli küldöttség csütörtökön Budapesten a Kozma utcai zsidó temetőben tart megemlékezést. Mindegy 100 izraeli katona vett részt kedden azon az ejtőernyős ugráson, amelyet Szenes Hanna 100. születésnapja alkalmából tartottak meg Szlovéniában a Cerklje katonai légi bázison.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp