Izraeli válogatott labdarúgót igazolt volna a Fradi

Ám ez sajnos nem jött össze, mondta el Kubatov Gábor, az FTC elnöke az antiszemitizmus ellen küzdő globális fórumon elmondott beszédében.

A Jeruzsálemben immáron hetedik alkalommal megrendezett Antiszemitizmus Ellen Küzdő Globális Fórumon szólalt fel Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke, számolt be a Nemzeti Sport. A klubelnök többek között arról beszélt, hogyan küzd a Fradi az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen.

A ferencvárosi játékosok megköszönik a szurkolók biztatását a litván FK Zalgiris Vilnius elleni mérkőzés után (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kubatov felidézte, hogy „tíz évvel ezelőtt horogkeresztes zászlót vittek a stadionba, kilenc éve totenkopf mintájú molinót függesztett ki egy szurkoló, nyolc éve pedig egy Csatári László nevű emberre emlékeztek, aki a kassai haláltábor vezetője volt”. Ezt követően viszont a klub elkezdte kiszűrni a rendbontó szurkolókat, és szigorú beléptetési rendszert vezetett be. (Ami ellen az ultrák sokáig tiltakoztak, és bojkottálták a csapat mérkőzéseit.)

A klubelnök, aki nem mellesleg a Fidesz pártigazgatója és alelnöke is egyben, a fórumon elmondta, hogy 2018. július 12-én megrendezett Ferencváros–Maccabi Tel-Aviv Európa-liga selejtező mérkőzés előtt megemlékeztek Tóth-Potya Istvánról, az FTC zsidókat mentő, hősi halált halt korábbi játékosáról és edzőjéről. Hamarosan pedig előterjesztik, hogy ítéljék oda neki A Világ Igaza díjat.

A Fradi zsidómentő hősére emlékeznek az FTC és a Maccabi Tel-Aviv meccse előtt – Kibic Magazin

Több száz zsidót mentett meg az FTC legendája, Tóth Potya István. A Fradi és az izraeli Maccabi Tel-Aviv meccse előtt rá emlékeznek, miközben az FTC ultrái olyan zsidózási módszereken törik a fejüket, amelyekkel elkerülhető lenne csapatuk megbüntetése. A héten megkezdődtek az európai kupasorozatok selejtezői, a Ferencváros éppen az izraeli Maccabi Tel-Aviv csapatával került össze az Európa-ligában.

A fent említett mérkőzés előtt egyébként a klub vezetése arra kérte a szurkolókat, hogy ne használják a fradisták náci karlendítéshez hasonló mozdulatát, ugyanis az UEFA nem fogadta el a klub azon érvelését, miszerint a karlendítés csupán azt jelképezi, hogy „szívtől az égig”, és semmi köze a nácikhoz. Továbbá az Aryan Greens (zöld árják) nevű szurkolócsoport sem rakhatta ki a molinóit a stadionban, mivel azok is gyűlöletkeltőnek számítanak.

Kubatov Gábor beszédében arra is kitért, hogy sportban nem számít, „milyen a bőrszíned, a származásod, a vallásod és az sem, hogy szegény vagy gazdag vagy-e”. „A pályán egyenlő ellenfelek játszanak egymással, hozzáteszem, az életben is így kéne ennek lennie” – jelentette ki.

Levélben invitálja Fradi meccsekre Kardos Péter főrabbit a Ferencváros elnöke – Kibic Magazin

Kubatov Gábor, az FTC elnöke szívesen látná saját vendégeként a Fradi mérkőzésein Kardos Péter főrabbit – derül ki a klubelnök leveléből, amelyet a Mazsihisz Rabbitestület Facebook oldalán osztottak meg. Az FTC és a Mazsihisz még a Ferencváros-Maccabi Tel-Aviv mérkőzés előtt rendezett közösen megemlékezést a több száz zsidót megmentő hős, Tóth Potya István előtt tisztelegve.

A Fradi elnöke elmondta, hogy a Ferencváros a közelmúltban izraeli válogatott játékos leigazolásán dolgozott, mivel úgy gondolják, hogy a legjobb kampány, ha olyan játékost tudnak hozni, aki szembemegy az ellenérzésekkel. „Az idén többek között azon dolgoztunk, hogy egy izraeli válogatott játékost a Fradiba hozzunk, ám ez sajnos nem jött össze” – mondta Kubatov.

Az FTC tavaly bejelentette, hogy elfogadja a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) azon definícióját, amely szerint az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet minden formája a demokráciára irányuló közvetlen fenyegetés, és szembe megy az emberi jogok által képviselt értékekkel, mint az egyenlőség, a szabadság, az emberi méltóság tiszteletben tartása identitástól, származástól és vallási nézetektől függetlenül.

A Fradi is csatlakozott a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség kezdeményezéséhez – Kibic Magazin

A Chelsea és a Dortmund után az FTC is csatlakozott a szervezet azon kezdeményezéséhez, amelyben a zsidó közösségek ügyét és a közös nemzetközi munkát szeretné segíteni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp