Történelmet írhat Izrael a tokiói olimpián

Az AP hírügynökség előrejelzése szerint az izraeli sportolók rekordszámú éremmel távozhatnak az olimpiai játékok végén.

A 2020-as nyári olimpiai játékok néhány csapatsportban már ma elkezdődtek, de a megnyitó ünnepséget csak pénteken tarják Tokióban. Az amerikai Associated Press (AP) hírügynökség munkatársai egy előrejelzést készítettek, amelyben azt próbálták megjósolni, hogy az egyes sportágakban kik nyerik majd az arany-, az ezüst-, illetve a bronzérmeket.

Linoj Asram

Az előrejelzés szerint Izrael hét érmet fog szerezni az olimpián, ami messze a legmagasabb szám lenne, főleg ha azt nézzük, hogy az izraeli sportolók eddig összesen kilenc érmet szereztek az újkori olimpiai játékok történetében.

Izrael olimpiai érmesei

Arany: Gal Fridman, vitorlázás, 2004 Athén

Ezüst: Jael Arad, dzsúdó, 1992, Barcelona

Bronz: Oren Szmadzsa, dzsúdó, 1992, Barcelona / Gal Fridman, vitorlázás, 1996, Atlanta / Michael Kolganov, kajak-kenu, 2000, Sydney / Ariel Zeevi, dzsúdó, 2004, Athén / Sahar Tzuberi, vitorlázás, 2008, Peking / Jarden Gerbi, dzsúdó, 2016, Rio / Or Szaszon, dzsúdó, 2016, Rio

Az AP szerint Izrael egyetlen aranyérmese a tornász Artem Dolgopjat lesz, aki a talajgyakorlatban lesz a legjobb a férfiak mezőnyében. Ezüstérmet szerez majd a cselgáncsozó Szagi Muki és Lonah Chemtai Salpeter, aki a női maraton versenyén fog másodikként célba érni.

A hírügynökség előrejelzése alapján két izraeli bronzérem fog érkezni ritmikus gimnasztikából, amely sportág csapatversenyében végeznek a harmadik helyen az izraeli lányok, illetve Linoj Asram szerez bronzot az összetett versenyben. Rajtuk kívül a dobogó harmadik fokára állhat majd fel a szörfvitorlás Kati Szpicsakov, illetve az izraeli baseball válogatatott.

Az Izraeli Olimpiai Bizottság egyébként 2-3 érem megszerzésével lenne elégedett, amit az AP jóslata alapján bőven túlteljesíthet az izraeli csapat, amely rekordszámú résztvevővel indul neki az idei olimpiának. Közel 90 izraeli sportoló 18 sportágban szerepel majd Tokióban, 44 év után pedig a baseball révén Izrael először csapatsportban is érdekelt lesz a játékokon.

A valaha volt legnagyobb izraeli küldöttség indul a tokiói olimpiára – Kibic Magazin

Közel 90 izraeli sportoló 18 sportágban szerepel majd az idei olimpián. Izrael 44 év után először csapatsportban is érdekelt lesz a játékokon. A koronavírus-járvány miatt idénre halasztott 2020. évi nyári olimpiai játékokon Izrael az eddigi legnépesebb küldöttséggel fog részt venni, számol be a Ynet hírportál.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp