Orbán kémfőnöke Izraelben járt, mielőtt Magyarországon elkezdték használni a kémprogramot

Czuzkor József még a kommunista rendszerben kezdett bele a hírszerzésbe, 1986-ban a bécsi magyar nagykövetségen lett kém, két évvel később került át Németországba. Állítólag nagy mennyiségben ontotta magából a jelentéseket.

2018. február 13-án Izraelben járt Czukor József, Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, akit személyesen fogadott Benjámin Netanjáhú akkori izraeli miniszterelnök.

A 444.hu cikke szerint hivatalosan a terrorellenes együttműködés, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítése és egyéb kétoldalú témák voltak napirenden, de a Direkt 36 oknyomozói szerint nem sokkal a látogatás után kezdtek el tömegesen célba venni magyarországi telefonszámokat a Pegasusszal.

A tényfeltáró cikkben nem állítják, hogy Czukor tárgyalta volna le a kémszoftver megszerzését, de egy volt titkosszolgálati tiszt is arról beszélt az újságíróknak, hogy tudomása szerint 2018 elejétől kezdték el használni a magyar szervek a Pegasust.

Czukor József és Benjamin Netanjahu

A 444 megjegyzi, 2018 júniusban Orbán viszonozta a kiemelt figyelmet, és fogadta Netanhaju főtancsóadóját. Meir Ben-Sabat a visegrádi országok és Izrael biztonságpolitikával foglalkozó főtanácsadóinak értekezletére érkezett Magyarországra. Ezen a megbeszélésen hivatalosan Európa és a Közel-Kelet biztonsági kihívásairól volt szó, és egyeztettek Orbán Viktor júliusban esedékes hivatalos izraeli útjáról is. Az egyeztetésen ott volt Czukor is, aki pár hónap múlva a polgári titkosszolgálatok vezetője lett.

A külügy a lap megkeresésére közölte, Czukor a miniszterelnök külpolitikai tanácsadójaként utazott Izraelbe, tehát sem feladata, sem pedig mandátuma nem lehetett arra, hogy bármilyen, a szolgálatok működésével kapcsolatos kérdésben tárgyalásokat folytasson. Az egyeztetés célja a külügy szerint Orbán Viktor hivatalos izraeli látogatásának előkészítése volt, amelyre a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából került sor 2018. július 18-án.

A magyarázat között szerepel még, hogy Czukort azért fogadták ilyen magas szinten, mert Netanjáhu ebben az időben a külügyminiszteri feladatokat is ellátta.

A fejlesztő NSO cég egykori alkalmazottja mondta ezt az amerikai lapnak.

Czukor a cikk szerint még a kommunista rendszerben kezdett bele a hírszerzésbe, 1982-ben, még a hidegháború csúcsán került a belügyi állományba. 1986-ban a bécsi magyar nagykövetségen lett kém, két évvel később került át Németországba. Állítólag nagy mennyiségben ontotta magából a jelentéseket.

Orbán és Netanjahu

1993-ban a hazai hírszerzésnél folytatta pályafutását, de négy évre rá visszament Németországba, ahol Balázs Péter későbbi külügyminiszter első beosztottja volt. Itt lett jó kapcsolata fideszes vezetőkkel, kiváltképp Kövér Lászlóval.

Két évet tölthetett ezen a poszton, a 444 szerint nem viselték jól a politikai vezetők az okoskodó stílusát, így Szlovéniában lett nagykövet. 2009-ben tért vissza a külügybe, szakállamtitkárként az európai uniós tagállamokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokért felelt.

Az első fideszes kétharmad után berlini nagykövet lett, 2015-ben pedig Orbán biztonsági és külpolitikai főtanácsadónak nevezte ki. 2018-ban a Fidesz is kémfőnöknek nevezte ki, ezt a posztot tavaly őszig töltötte be. Most Svájcban nagykövet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp