Ejtőernyős ugrással emlékezett 100 izraeli katona a 100 éve született Szenes Hanna hőstettére

Az izraeli ejtőernyősökhöz a Szlovéniában végrehajtott ugrás során magyar, szlovén, horvát és brit katonák is csatlakoztak. Az izraeli küldöttség csütörtökön Budapesten a Kozma utcai zsidó temetőben tart megemlékezést.

Mindegy 100 izraeli katona vett részt kedden azon az ejtőernyős ugráson, amelyet Szenes Hanna 100. születésnapja alkalmából tartottak meg Szlovéniában a Cerklje katonai légi bázison. Annak a helynek a közelében, ahol Szenes Hanna és a brit hadsereg kötelékébe tartozó többi zsidó ejtőernyős 77 évvel ezelőtt földet ért a nácik által megszállt Jugoszlávia területén.

A Szenes Hanna emlékére megrendezett ejtőernyős ugrás résztvevői

A pontos helyszínt Szimha Goldin izraeli történészprofesszor hosszú kutatást követően találta meg. Goldin, aki szintén részt vett az eseményen, végül egy horvát püspök által őrzött, az 1960-as évekből származó NATO-térkép segítségével tudta beazonosítani helyszínt. A térképen jelölve voltak azok a helyek, ahol korábban katonai célú ejtőernyős ugrásokat hajtottak végre a régióban.

A közel 100 izraelihez magyar, szlovén, horvát és brit katonák is csatlakoztak. Az első ugrást hétfőn nyolc izraeli ejtőernyős hajtotta végre 3650 méter magasságból, a központi ugrást azonban az erős szél miatt másnapra kellett halasztani. Így a közel 100 ejtőernyős 300 méteres magasságból történő ugrására kedden került sor.

A katonák az ugrást követően elindultak azon az útvonalon, amelyen Szenes Hanna és társai mentek a mai Horvátország irányába, hogy csatlakozzanak a helyi partizán egységekhez. A menet végén Csáktornyán egy emlékművet avatnak fel a II. világháborúban részt vett zsidó ejtőernyősök előtt tisztelegve azon a helyen, ahol Szenes Hannát elfogták a magyar csendőrök.

Az izraeli küldöttség csütörtökön Magyarországra érkezik, ahol a hazai zsidó közösség képviselőivel fognak találkozni, illetve megemlékezést tartanak a Kozma utcai zsidó temetőben annál sírhelynél, ahová a magyar hatóságok által 1944. november 7-én kivégzett Szenes Hannát először eltemették. (Ynet, Kan)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp