Sértett-e emberi jogokat a kémprogramot áruló izraeli cég?

50 000 újságírót, emberi jogi aktivistát és más személyt figyelhettek meg az izraeli kémprogramot használó országok, amelyeket állampolgáraik után kémkednek. Nem először vádolják az NSO Group Technologies hacker kémprogramját, a Pegasust az emberi jogok megsértésével.Míg a herzliyai székhelyű cég szerint szoftverét kizárólag terroristák, drogkartellek és pedofilok mobiltelefonjainak feltörésére használják a kormányok és a hírszerző ügynökségek, az Amnesty International és más emberi jogi csoportok már régóta azzal vádolják az NSO-t, hogy szolgáltatásait kormányoknak adja el, amelyek visszaélnek az emberi jogokkal.

Az NSO Pegasusa bizonyítottan szerepet játszott a szaúdi disszidens Jamal Khashoggi meggyilkolásában, amelyet a szaúdi kormány ügynökei hajtottak végre 2018-ban.

A Facebook az Egyesült Államokban beperelte az NSO-t is, amiért a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás hibáját kihasználva 1400 felhasználóhoz tört be. Állítólag többek között az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is vizsgálja a céget, írja a jpost.com.

Az NSO többször tagadta, hogy szerepet játszana ezekben és más támadásokban, mondván, hogy csak életmentés céljából értékesíti technológiáit ellenőrzött kormányok bűnüldöző és hírszerző ügynökségeinek. A cég sikert aratott az ISIS terrorakcióinak megakadályozásában, valamint a drog- és pornográf csoportok felkutatásában Európában, Afrikában és Óceániában is.

2020-ban a tel-avivi kerületi bíróság elutasította az Amnesty keresetét az NSO kiviteli engedélyének visszavonására, mondván, hogy a védelmi minisztérium megfelelően tudja ellenőrizni az NSO ügyfeleit.

Azonban a 10 ország 17 médiaszervezetének több mint 80 újságírójának közreműködésével készült Pegasus Projectnek bizonyítékai vannak arra, hogy a vállalat veszélyes rendszerekkel van kapcsolatban. Azt állítja, hogy az NSO 50 000 potenciális megfigyelési célpont telefonszámát gyűjtötte össze a következő 11 országban: Azerbajdzsán, Bahrein, Magyarország, India, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia, Togo és az Egyesült Arab Emírségek.

Noha a listára kerülés nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy személy készülékét megfertőzte a kémprogram, a Pegasus Project partnerei úgy vélik, hogy a lista azonosítja a lehetséges múltbeli és jövőbeni felügyeleti célokat.

“A Pegasus projekt egyértelműen bizonyítja, hogy az NSO kémprogramja segítséget nyújt az elnyomó rezsimeknek abban, hogy elhallgattassák az újságírókat, megtámadják az aktivistákat, és leverjék az ellenvéleményeket ” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.

“Ezek a leleplezések cáfolják az NSO azon állításait, miszerint az ilyen támadások ritkák, és csak akkor következnek be, ha a technológiájukat illetéktelenül használják fel ” – mondta Amnesty. “Noha a vállalat azt állítja, hogy kémprogramját csak törvényes bűncselekmények és terrorizmus kivizsgálására használják, egyértelmű, hogy technológiája megkönnyíti a rendszerszintű visszaéléseket.”

Az NSO határozottan cáfolta a jelentés vádjait, mondván, hogy „tele van helytelen feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek komoly kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával és érdekeivel kapcsolatban”. A vállalat nemrégiben elkezdett erőfeszítéseket tenni hírnevének tisztázása érdekében, és a múlt hónapban kiadta első átláthatósági és felelősségvállalási jelentését, és előrelátóan nyilvános párbeszédet kíván folytatni „a közbiztonság és a biztonság, valamint az emberi jogok megőrzése és védelme kölcsönhatásáról”.

A társaság hozzátette, hogy elutasította a 300 millió dollár értékű szerződéseket olyan esetekben, amikor az ügyfél nem teljesítette az emberi jogokra összpontosító átvilágítási folyamatot.

Az Amnestyt nem hatották meg az NSO nyilatkozatai. A Pegasus Projekt azt követeli, hogy „első lépésként az NSO Group azonnal állítsa le azon ügyfelek rendszereit, amennyiben hiteles bizonyíték van a visszaélésekre”, valamint azonnali moratóriumot kértek a felügyeleti technológia exportjára, értékesítésére, átadására és használatára.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp