Holokauszt túlélő leszármazottja volt az egyik újságíró, akit megfigyeltek az izraeli kémszoftverrel

Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró, a Direkt36 munkatársa, és az Index korábbi politika rovatának szerkesztője elmondta, hogy nehezen élte meg, hogy épp egy izraeli kémfegyverrel figyelték meg, amelynek használatát az izraeli védelmi minisztériumnak is jóvá kellett hagynia.
Panyi Szabolcs volt az egyik újságíró, amelyet a Pegasus nevű kémszoftverrel megfigyeltek, derült ki a telex.hu cikkéből. Panyit 2021 tavaszán Frederik Obermaier, a német Süddeutsche Zeitung oknyomozó újságírója kereste meg, majd az Amnesty International technikai csapata átvizsgálta a telefonját, és kiderítette: 2019. április elejétől az év októberének végéig, több mint fél éven keresztül egy kémfegyver nyomai voltak kimutathatók a telefonján.

A kémfegyver neve Pegasus volt, amit az izraeli NSO Group árul kizárólag kormányzati felhasználóknak, és ezt mindig az izraeli védelmi minisztérium jóváhagyásával teszi.

„Számos zsidó származású magyarhoz hasonlóan számomra is mindig egy kicsit többet jelentett Izrael állam, mint egyet a rengeteg külföldi ország közül, ahol még sosem jártam. A családi emlékezet szerint ráadásul nagymamám testvére Auschwitzot túlélve Izraelbe vándorolt ki, ahol katonának állt, majd nem sokkal később el is esett az első arab–izraeli háborúban. Nyilván butaság és semmi valódi jelentősége nincsen, de valószínűleg máshogy élném meg, ha az derült volna ki, hogy a megfigyelésemhez, mondjuk, az orosz vagy a kínai állam asszisztál”, mondta el Panyi.

A Süddeutsche Zeitung újságírói felkérték a Direkt36-ot, Panyi Szabolcsot és Szabó András oknyomozó újságírót, hogy szálljanak be a projektbe, és segítsenek beazonosítani telefonszámok alapján a világ egyik legfejlettebb kiberfegyverének, a Pegasusnak a hazai célpontjait.

„A nemzetközi partnereink ragaszkodtak hozzá, hogy a kutatásban én is vegyek részt személyesen. Ezért állt elő az a rendhagyó felállás, hogy részben saját magam után nyomozok, és magamról írok cikket. Őszintén szólva a megfigyelésem tényénél igazából sokkal jobban bántana az, ha emiatt újságíróként még le is maradtam volna egy ilyen kaliberű sztoriról, a rendszerváltás utáni demokratikus Magyarország egyik legsúlyosabb visszaélésének feltárásáról”, mesélte Panyi, majd hozzátette, hamarosan jött az első meglepetés, amikor kiderült, hogy kollégája, Szabó András is a megfigyelt újságírók között volt.

A teljes cikk itt olvasható

„Egy kémfilmbe illő sztori” – a két megfigyelt direkt36-os újságíró beszámolója

Azokban az időkben kezdtem el úgy érezni, hogy a dolgok talán rossz irányba mennek Magyarországon, amikor 2015-ben az egyik legközelebbi barátom és újságíró kollégám félrehívott, hogy elmondja: az egyik magyar titkosszolgálat hónapokon keresztül próbált terhelő információkat gyűjteni róla, hátha így együttműködésre tudják kényszeríteni és rá tudják venni, hogy fedje fel az informátorait.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp