A magyar gazdaság is profitál abból, hogy Belgiumban betiltották a kóser vágást

Egy kóser vágással foglalkozó belga cég két évvel ezelőtt Magyarországra költözött, miután Belgiumban betiltották az állatok kábítás nélküli vágását.

Miután Belgiumban 2019-ben betiltották az állatok kábítás nélküli vágását, egy londerzeeli székhelyű, kóser vágással foglalkozó üzem tulajdonosai úgy döntöttek, nem zárnak be, inkább elköltöznek egy olyan országba, ahol lehetséges a zsidó vallási szabályok szerinti vágás. A 24.hu riportja szerint a cég végül egy magyar munkatárs miatt döntött úgy, hogy Nagykőrösre költözteti az üzemet.

A Kóser Baromfi Kft. néven működő cég főleg kóser csirkével, kisebb részben pulykával foglalkozik, Magyarországon adózik, itt veszi az élőállatot, és itt ad munkát több tucat embernek. Az elmúlt két évben nyereségesen működött, 2019-ben 823 milliós árbevétellel 2,4 milliós, tavaly pedig 849 milliós bevétel mellett 45 milliós adózott nyereséget ért el.

Az Európában 20-25 éve jelenlévő cég a magyar piaccal nem foglalkozik, mivel az túl kicsinek számít. Szállítanak viszont Olaszországba, Görögországba, Spanyolországba, Németországba, Hollandiába, Dániába, Angliába, Franciaországba és Belgiumba, de a nagy légitársaságoknak vagy a svájci kóserhoteleknek is ők adnak el húst.

Nagykőrösön csak a feldolgozó üzem működik, vágást a Baranya megyei Szebényben lévő vágóhídon végzik. A napi ötezer vágáshoz a sakterek, illetve a kósersági felügyelők heti váltásban ide érkeznek Antwerpenből, Párizsból vagy Brüsszelből.

A cég sikeresen működik, bár jelentősen kisebb a nyeresége, mint Belgiumban volt. Bővítésbe egyelőre nem szeretnének invesztálni, ahogy magyar állami támogatásokban sem gondolkodnak, mert szeretnének távol maradni a politikától.

Magyarországon egyébként több kóser vágóhíd is működik, a legismertebb közülük talán az EMIH tulajdonában lévő csengelei üzem, amely 2017-ben többek között az állami Eximbank 1,75 milliárdos hitelének, valamint közel 400 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás segítségével valósult meg.

Jelentős veszteségekkel működik az EMIH kóser vágóhídja – Kibic Magazin

A 24.hu szerint a cég ellen idén novemberben végrehajtást rendeltek el. Az EMIH-nél ennek ellenére optimisták, abban bíznak, az idei lesz a vágóhíd első nyereséges éve. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 2017-ben indította be kóser vágóhídját a Csongrád megyei Csengelén.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp