Szlovákia is diplomáciai képviseletet nyit Jeruzsálemben

Szlovákia külügyminisztere bejelentette, hogy szeptember 1-jén megnyílik a jeruzsálemi Szlovák Intézet.

Szlovákia szerdán bejelentette, hogy a jeruzsálemi Szlovák Intézet szeptember 1-jén megnyílik – írja az Arutz Sheva nevű csatorna.

Ivan Korcok, az ország külgazdasági és külügyminisztere a Twitteren tette közzé a bejelentést, mondván, hogy az intézet “a kapcsolatok elmélyítését” képviseli a zsidó állammal.

A lépés azt jelenti, hogy Szlovákia felminősíti a jeruzsálemi diplomáciai képviselete státuszát, így az most az ország külügyminisztériuma alá kerül.

Korcok azt is kijelentette, hogy az ország támogatja a közel-keleti békefolyamat folytatását és az izraeli-palesztin arab konfliktus kétállami megoldását.

Yair Lapid külügyminiszter Twitter-bejegyzésében köszönte meg Korcoknak a döntését, mondván, hogy ez “barátságának szimbóluma, és országaink közötti kapcsolatok megerősítését szolgálja”.

Korcok hétfőn találkozott Lapiddal Brüsszelben, ahova Lapid azért érkezett, hogy megerősítse a a zsidó állam kapcsolatait az Európai Unió országaival és helyreállítsa a viszonyát az EU-val.

Először az Egyesült Államok a költöztette nagykövetségét Jeruzsálembe, azóta számos ország – Guatemala, Koszovó és Honduras – követte a példáját.

Csehország és Magyarország megtartotta nagykövetségeit Tel-Avivban, de diplomáciai képviseleteket nyitott Jeruzsálemben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp