Ortodox csoportok kiszorítanák a reformokat a Siratófal számukra kiakalított részéről Tisha Be’avkor

Egy vallásos cionista csoport el akarja foglalni a nem ortodox imához fenntartott egalitárius teret a Siratófalnál.

Konzervatív vallásos-cionista csoportok istentiszteleteket és tanórákat tartanak ezen a héten a Siratófal egalitárius imádságra fenntartott részében, annak ellenére, hogy azt a Masorti (Konzervatív) és a Reform csoportok számára alakították ki.

A szervezet saját meghatározása szerint a Siratófal szentségének megőrzésével foglalkozik, és most az egalitárius helyen felállították a mechitzát, azaz a férfiakat és a nőket elválasztó falat, amelynek használata nem elfogadott az egalitárius irányzatoknál.

Eközben a Masorti mozgalom is azt tervezi, hogy szombat este istentiszteletet és Tóra olvasást tart a helyszínen Tisha Be’avkor. Így elképzelhető, hogy mindez konflitkusokhoz fognak vezetni.

Nachman Shai, a diaszpóra ügyekért felelős miniszter elítélte a fejleményeket, és elmondta, hogy a térség az egyetlen hely, ahol a nem-ortodox csoportoknak imádkozhatnak a Siratófalnál, írja a jpost.com.

Az Izrael szekció néven ismert területet a Masorti (konzervatív) és a reform mozgalmak használják imádságok és ünnepségek alkalmával, ezt a helyet a Legfelsőbb Bíróság jelölte ki a számukra a 2000-es évek elején.

„Egy olyan időszakban, amikor ez a csaló kormány eladja az országot a reformmozgalmaknak, mi megerősítjük a jelenlétünket a Siratófalnál” – olvasható a közösségi médiában közzétett posztban.

Csütörtök este különleges késő esti istentiszteletet tart és vezet a Jesivat Hakotel nevű zsidó vallási-cionista csoport a helyszínen, valamint Tisha Be’av-kor tömeges imádságok várhatók itt. Az eseményeken várhatóan részt vesz majd Shlomo Aviner rabbi, a vallási-cionista irányzat konzervatív szárnyának keményvonalas vezetője és az Ateret Yerushalayim Yeshiva dékánja.

Shai határozottan bírálta ezt a lépést, és „alaptalan gyűlöletkeltésnek” nevezte.

“Az ilyen emberek miatt semmisült meg a Szentély annak idején” – mondta Shai. “Ez egy jobboldali, vallási-nacionalista aktivista csoport, amely úgy döntött, hogy félreállítja a reformmozgalmat és provokálni fog” – folytatta.- „A reformok a nyugati fal egy kis részén lehetnek csupán jelen, itt tartják az imáikat, nem jogos a felháborodás, ez így igazságos. “

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp