Hétmillió forintot kell fizetnie Balázs Klárinak, mert plagizált egy izraeli dalt

Az eredetileg Ofra Haza által előadott dal izraeli zeneszerzője ennél jóval magasabb kárpótlást követelt a jogdíjak elmaradása miatt.

Korda György és Balázs Klári 1984-es Találd ki gyorsan a gondolatom című slágere miatt 2018-ban perelte be az énekesőt egy izraeli zeneszerző. Henri Bratter azt állította, hogy Balázs Klári plagizálta az általa eredetileg 1981-ben Ofra Haza számára írt Tfila című dal zenéjét, amiért jogdíjat vett fel, ami pedig őt illette volna. Az izraeli dalszerző emiatt közel 60 millió forintos kártérítést követelt az énekesnőtől.

Több millió forintra perlik Balázs Klárit, mert lenyúlta Ofra Haza egyik dalát – Kibic Magazin

A Korda Györggyel közösen előadott Találd ki gyorsan a gondolatom című dallal akadtak némi problémák. Ofra Haza halálának 20. évfordulója alkalmából írt cikkünkben már említettük, hogy a népszerű izraeli énekesnő 1981-es Tfila (Ima) című slágerének dallamát egy az egyben lenyúlta a Korda György-Balázs Klári páros.

Balázsék nem tagadták, hogy a dallamot nem ő szerezte (a magyar dal szövegét egyébként Szenes Iván írta, de az nem képezte a per tárgyát), de azt igén, hogy plagizálta volna. Szerinte mindig is azt állították, hogy ez egy feldolgozás, ennek ellenére több helyen is ő szerepel, mint dalszerző, nem pedig Bratter.

Először megpróbáltak peren kívül megegyezni, és felajánlották azt a hétmillió forintos összeget, amelyet szerintük jogdíjként a dal után Balázs Klári kapott, ezt azonban Bratter kevésnek találta. Ezt követően az ügyben első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék idén áprilisban a követelt 60 millió helyett csak 7,5 millió forintot ítélt meg, amit az izraeli zeneszerző nem fogadott el, így másodfokra került az eljárás.

A Bors most arról számol be, hogy megszületett a másodfokú ítélet, amely nagyjából helyben hagyta az első fokon megítélt összeget, egyben a perköltség felét az izraeli dalszerzőre hárította.

Balázs Klári a lapnak nyilatkozva úgy értékelte az ítéletet, hogy a bíróság azt állapította meg, hogy ő nem plagizálta a dalt. Korda György szerint Henri Bratter tisztességtelen hasznot próbált kicsikarni belőlük, és nem csak a dal szerzőjeként akarta magát feltüntetni, hanem az átdolgozás zeneszerzőjeként is. Ezzel együtt többet nem fogják előadni ezt a dalt.

A Telex korábban megkérdezett egy szakértőt a két dalról, aki elmondta, hogy az a különbség, hogy az izraeli dal tempója 133 BPM, Balázs verziója viszont gyorsabb, 152 BPM, illetve előbbi B moll-ban van, utóbbi pedig A-mollban. Ezt leszámítva a két dal teljesen ugyanaz.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp