A világ számos országából érkeznek fiatalok, hogy gondozzák a budapesti zsidó temetőt

A Kozma utcai temető több mint negyedmillió zsidó ember végső nyughelye.

Húsz 18 és 28 év közötti önkéntes résztvevőt várnak július 20-a és 27-e között Budapestre többek között Kanadából, Izraelből vagy Fehéroroszországból. A résztvevők 25 órában, a munkanapok délutánjain fognak állagmegőrző feladatokat ellátni a Kozma utcai zsidó temetőben.

A fiatalok munkájáért cserébe a szervezők fizették a repülőjegyeiket, szállást és kóser ellátást is biztosítanak a számukra, és kulturális programokat – zsinagóga-látogatásokat, közösségi találkozásokat – is szerveznek nekik, írja a Bennem Élő Eredet nevű oldal.

Az eseményre a világ egyik legnagyobb zsidó alapítványa, a Jewish Agency és az izraeli kormány diaszpora ügyeiért felelős minisztériumának közös támogatásával kerülhet sor a Kozma Utcai Zsidó Temető Barátai szervezésében. A magyar szervezet Ausztráliában és Svájcban született két alapítójának tájékoztatása szerint az eseményre nyilvános pályázaton lehetett jelentkezni.

A szervezet kommünikéjében kiemelte, hogy a program szervezésében a hazai zsidóság nem mindig tettenérhető egysége is megmutatkozott:

a legnagyobb zsidó közösségek (Mazsihisz és EMIH) tagjai is felajánlották hozzájárulásukat. Különböző alkalmakkor neológ és orthodox rabbik és közösségi aktivisták is fogadják majd a külföldi vendégeket.

A temetőben végzett munkahét legfőbb feladata lesz, hogy új szakaszjelző táblákat telepítsenek, és ezzel segítsék a tájékozódást a temetőben. Festés mellett gyomlálást és egyéb gazosítási műveleteket is szeretnének elvégezni.

A Kozma Utcai Zsidó Temető Barátai szervezet több éve dolgozik azon, hogy minél nagyobb aktivitással próbáljon tenni Európa egyik legnagyobb zsidó sírkertjének megmentéséért. Missziójuk célja rövid távon a temető megmentése, hosszú távon a méltó megőrzése.

Azok, akik csatlakoznának évente rendszeresen meghirdetett, és a hazai önkéntesek számára valamiért eddig kevésbé vonzó aktivitásaikhoz, a szervezőket ezeken a címeken tudják elérni: mpinter@budapestjewishcemetery.com vagy  mperl@budapestjewishcemetery.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp