A látogatók előtt is megnyílik a megújult Rumbach zsinagóga

A nagyközönség számára is elérhetővé válnak az épület kulturális, turisztikai, oktatási funkciói, látogathatóvá válik a zsinagógai tér, illetve az állandó kiállítások.

A Rumbach Sebestyén utcában található zsinagóga felújítása már 2020 decemberére elkészült, de a koronavírus okozta járványhelyzet miatt ez idáig nem nyithatott meg, áll a zsinagóga kommunikációs csapata által küldött sajtóanyagban.

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Az ünnepélyes megnyitóra így csak idén június 10-én kerülhetett sor, amely keretében a Tóra elhelyezésével a zsinagógai tér felavatása is megtörtént. A megnyitó óta a zsinagógai tér vallási eseményeknek ad otthont és számos online koncertnek is helyt adott már.

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga belső részlete (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A nagyközönség számára a zsinagóga július 19-től válik látogathatóvá, megnyitnak és elérhetővé válnak az épület kulturális, turisztikai, oktatási funkciói is. Látogathatóvá válik a zsinagógai tér, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában készült állandó kiállítások. Továbbá a Rumbach zsinagóga lesz a 2021. augusztus 22-30. között tartandó Zsidó Kulturális Fesztivál fő helyszíne.

A zsinagógatérben, a karzaton a zsinagóga építését, valamint a tervezőjét, Otto Wagnert, míg a melléképület harmadik emeletén – a Politzer család 18. századtól napjainkig ívelő történetén keresztül – a magyarországi zsidóság jellegzetes élethelyzeteit, sorsát bemutató kiállítás kapott helyet.

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga tóraszekrényének kupolája (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A múzeumi tartalom azonban nem a hagyományos kiállítási módszer alapján készült. Az ide látogatók egy kortárs, digitális elvárásoknak megfelelő audiovizuális élményt kapnak. A film, animáció, dokumentumkezelési eszközök innovatív találkozása tölti ki a 250 négyzetméteres teret, ami oktatási, ismeretterjesztési foglalkozások és projektek befogadóhelye is lesz.

A Rumbach zsinagógával kapcsolatos írásainkat itt lehet elolvasni:

Egyszer szép lesz? – Talán most eldőlhet a Rumbach utcai zsinagóga sorsa – Kibic Magazin

A Rumbach utcai zsinagógából majdnem irodaház és rendezvényterem lett, később viszont a Zsidó Múzeum részeként újították volna fel. Most a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Együttélés Háza néven tervezi a hányattatott sorsú zsinagóga újrahasznosítását. Tervek már vannak, ígéretek a projekt finanszírozására szintén, a nagy kérdés pedig, hogy az épület turisztikai, közösségi, kiállító vagy éppen szakrális funkcióján legyen a hangsúly.

A zsidó és nem-zsidó együttélés kerül a megújuló Rumbach zsinagóga fókuszába – Kibic Magazin

A felújítási munkálatok kellős közepén jártunk a Rumbach utcai zsinagógában, ahol Kiss Henriett avatott be minket az itt létrejövő Együttélés Háza részleteibe. A Mazsihisz alelnökét nemrég nevezték ki a projekt koordinációs vezetőjének. A Rumbach utcai zsinagóga homlokzatáról már lekerültek az állványok, és láthatóvá vált, miként újult meg kívülről az épület.

Fontos, hogy ki tudjuk mondani, ha valami nem stimmel – Kibic Magazin

Szinte az egyetlen női arc a Mazsihisz és a BZSH háza táján magas pozícióban. Véleménye szerint jól bírja a konfliktusokat, és azért van legitimitása, mert szereti leültetni az embereket az asztal mellé, és törekszik az előrelépésre, megoldásra. Interjú Kiss Henriettel, a Rumbach projekt koordinációs vezetőjével és a BZSH vezető elöljárójával reformokról, felújításról, női szerepekről.

A Műemléki Világnapon díjazták a Rumbach zsinagóga helyreállítását – Kibic Magazin

Az indoklás szerint az épület példa értékű restaurálásáért, centrális terének kulturális hasznosítását is lehetővé tévő megoldásáért járt az elismerés. Az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága 2006 óta évente diplomával jutalmazza az általa legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat. Idén többek között a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása is díjat kapott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp