Tisá beáv előtt: az első Szentély idején álló városfal egy hiányzó része került elő Jeruzsálemben

Ezzel a fallal álltak szemben a babilóniaiak mielőtt elpusztították volna a várost i. e. 586-ban.

Az ókori Jeruzsálem keleti védfalának maradványaira bukkantak izraeli régészek, adta hírül a Ynet. A most feltárt szakasz összeköti a fal már korábban megtalált maradványait, így az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei szerint képesek lesznek rekonstruálni, hogy pontosan hol húzódott az a fal, amely az ókori Júdea egykori fővárosát vette körül.

Az ókori Jeruzsálem egykori városfalának maradványa az Izraeli Régészeti Hatóság kutatóival

A korábban feltárt részekkel a kutatók számára lehetségessé válik a fal további 30 méterének 2,5 méteres magasságig és nagyjából öt méteres szélességig történő nyomon követése. A most megtalált falszakasz is hasonló méretű.

A frissen feltárt falmaradvány alapján a kutatók szerint elmondható, hogy a Királyok második könyvében leírtakkal ellentétben, a Jeruzsálemet megtámadott babilóniai seregek nem rombolták le a városfalat minden oldalról. A keleti városfalnak ez az újonnan megtalált, fennmaradt szakasza ugyanis azt bizonyítja, hogy valószínűleg nem a keleti határ teljes hosszát rombolták le valójában a hódító babilóniaiak.

A most előkerült falat valamikor az i. e. szerinti 8. és 7. század körüli időszakban emelhették a város védelmére. Az azonban egyelőre nem világos, hogy asszírok i. e. 701-es támadása előtt vagy után épülhetett a védfal. Az izraeli régészek abban reménykednek, hogy a további kutatások segítségével pontosabban sikerül majd megállapítani a falmaradvány korát.

A falrészletet a régészek pár nappal tisá beáv előtt mutatták be a sajtó számára. Ezen a gyásznapon emlékezik meg a világ zsidósága az első és második Szentély pusztulásáról.

Így építették újjá Jeruzsálemet 2500 évvel ezelőtt – Kibic Magazin

Ma este veszi kezdetét a tévét 10-i böjt annak emlékére, hogy ezen a napon kezdte meg Nabukodonozor babilóniai király Jeruzsálem ostromát, ami végül az első Szentély és a város pusztulásához vezetett. 144 évvel később egy zsidó nemes a perzsa király udvarában úgy döntött, újból felépíti a zsidóság központi városát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp